Δελτία Τύπου

Σ. Παπαδόπουλος: Να καλυφθούν άμεσα τα εκρηκτικά κενά σε υποστελεχωμένα νοσοκομεία

Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Παπαδόπουλου σχετικά με άμεση κάλυψη κενών σε υποστελεχωμένα νοσοκομεία

Επίκαιρη ερώτηση σχετικά με την άμεση κάλυψη κενών σε υποστελεχωμένα νοσοκομεία κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος.

Ειδικότερα, ρωτάει τον αρμόδιο υπουργό αν θα επιταχύνει τη διαδικασία των κρίσεων στις προκηρύξεις θέσεων για τα Αυτοτελή ΤΕΠ και τα Κέντρα Υγείας που είχε κάνει το υπουργείο Υγείας της προηγούμενης κυβέρνησης και θα υλοποιήσει τον σχεδιασμό της για 945 θέσεις γιατρών ΕΣΥ στα νοσοκομεία το 2019 και για άλλες 3.000 νέες θέσεις στο ΕΣΥ τα έτη 2020, 2021, 2022;

Παράλληλα, ρωτά αν θα ρυθμίσει το θέμα των επικουρικών γιατρών που αμείβονται από προγράμματα ΕΣΠΑ και από έσοδα των νοσοκομείων και των γιατρών ΕΣΥ στα ΤΕΠ που έχουν ολοκληρωθεί και δεν προχωρεί ο διορισμός τους.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Γνωρίζετε το πρόβλημα της υποστελέχωσης πολλών Νοσοκομείων της περιφέρειας ή Τμημάτων τους και σχεδόν όλων των Κέντρων Υγείας της χώρας και των Περιφερειακών Ιατρείων.

H Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Τρικάλων κλείνει για 12 ημέρες κάθε μήνα. Αιτία η αποχώρηση 2 Επικουρικών Παιδιάτρων και οι καθυστερήσεις στην προκήρυξη και  αποπεράτωση των κρίσεων για κάλυψη 2 θέσεων Επιμελητών Β στη Παιδιατρική Κλινική του ΓΝΤ, καθώς και 2 θέσεων Παιδιάτρων στα Κέντρα Υγείας Πύλης και Φαρκαδόνας. Παρόμοια εκρηκτικά προβλήματα υπάρχουν, αυτό το χρονικό διάστημα σε πολλά Νοσοκομεία.

Στο Νοσοκομείο Τρικάλων χρειάζεται να καλυφθεί και η υποστελέχωση της Β’ Παθολογικής Κλινικής, της Ουρολογικής, της ΜΕΘ, της Οφθαλμολογικής, της Γυναικολογικής- Μαιευτικής Κλινικής και να λειτουργήσουν: η ΩΡΛ Κλινική και το Αυτοτελές Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε επιδιώξει την στήριξη του υποστελεχωμένου ΕΣΥ με τη πρόσληψη 2.300 μόνιμων γιατρών ΕΣΥ και 3.300 επικουρικών γιατρών 2ετούς και 3ετούς θητείας. Πέραν τούτων: προκήρυξε 528 θέσεις γιατρών ΕΣΥ για τη κάλυψη Αυτοτελών Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, 454 θέσεις για τα Κέντρα Υγείας, ενέκρινε ΠΥΣ για τη προκήρυξη 945 θέσεων γιατρών ΕΣΥ το 2019 και σχεδίασε άλλες 3.000 νέες θέσεις γιατρών ΕΣΥ τα έτη 2020, 2021, 2022.

Ερωτάται ο κ. υπουργός

1. Θα επιταχύνει τη διαδικασία των κρίσεων στις προκηρύξεις θέσεων για τα Αυτοτελή ΤΕΠ και τα Κέντρα Υγείας που είχε κάνει το Υπουργείο Υγείας της προηγούμενης Κυβέρνησης και θα υλοποιήσει τον σχεδιασμό της για 945 θέσεις γιατρών ΕΣΥ στα Νοσοκομεία το 2019 και για άλλες 3.000 νέες θέσεις στο ΕΣΥ τα έτη 2020, 2021, 2022;

2. Θα ρυθμίσει το θέμα των Επικουρικών Γιατρών που αμείβονται από προγράμματα ΕΣΠΑ και από έσοδα των Νοσοκομείων και των γιατρών ΕΣΥ στα ΤΕΠ που έχουν ολοκληρωθεί και δεν προχωρεί ο διορισμός τους;»

Πολιτικό κους κους με Μαριλίζα και Βίτσα για τον Σάκη Παπαδόπουλο

Για αρκετά λεπτά συζητούσαν οι κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ στο Φρούριο Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Δημήτρης Βίτσας, με τον Βουλευτή Τρικάλων του κόμματος Σάκη Παπαδόπουλο, πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.

Μήπως αναπολούσαν τις στιγμές που ήταν στην εξουσία; Μήπως πάλι συμφωνούσαν για την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ; Ότι και να συζητούσανε, το μόνο βέβαιο είναι πως θα πρέπει να προσπαθήσουν πολύ για να επαναφέρουν, με όσες δυνατότητες διαθέτουν και πάλι το κόμμα τους στα πρόθυρα της εξουσίας.

Τώρα προέχει το 3ο συνέδριο, η εγγραφή νέων μελών, η οργανωτική και πολιτική ανασυγκρότηση και το άνοιγμα στις λεγόμενες λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις. Και είναι αποφασισμένοι και οι τρεις να παλέψουν προς αυτή την κατεύθυνση! 

«Δεν συμφωνούμε με την επέκταση των ελαφρύνσεων στους πλούσιους»

 

sakis-papadopoulos1-4

Είναι φανερό ότι η νέα Κυβέρνηση επέλεξε μια θετική παρέμβαση ως 1η κοινοβουλευτική της δράση. Οι φορολογικές ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ και οι περαιτέρω διευκολύνσεις στις 120 δόσεις με ταυτόχρονη αναστολή κατασχέσεων, της δίνουν ένα φιλολαϊκό προσωπείο λίγο πρίν τη προώθηση των βαθιά συντηρητικών Σ/Ν για το υδροκέφαλο « επιτελικό» κράτος, τη κατάργηση του πανεπιστημιακού άσυλου και της Απλής Αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση και μία μέρα πριν συζητηθεί η άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη όπου είναι έκδηλη η εκδικητικότητά της για πολιτικές πράξεις ενός πολιτικού της αντιπάλου που πρωτοστάτησε στην αποκάλυψη των σκανδάλων στο ΚΕΕΛΠΝΟ, στη ΝΟΒΑΡΤΙΣ, στο ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ, στη διασπάθιση δημοσίου χρήματος στην υγεία και στη φαρμακευτική πολιτική της προηγούμενης κυβερνητικής εξουσίας της.
Οι φιλολαϊκές ελαφρύνσεις και διευκολύνσεις έγιναν εφικτές στη νέα οικονομική πραγματικότητα – στη νέα εποχή για τη χώρα μετά την 21/8/2018. Στη νέα ιστορική περίοδο όπου η Ελλάδα χειραφετήθηκε από την ασφυκτική κηδεμονία των δανειστών της – δεν έχει ανάγκη προληπτικής πιστωτικής γραμμής στήριξης – έχει ορατή ανάκαμψη της οικονομίας της – έχει δημοσιονομικό χώρο  και μπορεί να νομοθετεί ελαφρύνσεις, όπως σας αποσαφήνισαν  ο Κλάους Ρέγκλινγκ και ο Πιέρ Μοσκοβισί. Επιμένετε να παραποιείτε τα ιστορικά γεγονότα. Λέτε ότι εσείς θέλετε λιγότερους φόρους ενώ εμείς επιβαρύναμε συνειδητά τα μεσαία στρώματα. Η επιβάρυνση του ελληνικού λαού και της μεσαίας τάξης ήταν σκληρή νεοφιλελεύθερη επιλογή του ΔΝΤ – της Κομισιόν – της ΕΚΤ, της θεωρίας τους για εσωτερική υποτίμηση της Ελλάδας και για διάσωση των Τραπεζών.
Οι ελαφρύνσεις στα στρώματα που υπέστησαν τα βάρη των μνημονίων ήταν συνειδητές πράξεις της δικής μας Κυβέρνησης μετά την 21/8/2019.  Εμείς θέλουμε ελαφρύνσεις που να διευκολύνουν τους μη προνομιούχους και τη μεσαία τάξη. Δεν συμφωνούμε στην επέκταση των ελαφρύνσεων στους πλούσιους – στους προνομιούχους – στους ιδιοκτήτες τεράστιας ακίνητης περιουσίας. Οι τροπολογίες που καταθέσαμε και περιλαμβάνουν και τους κάτοικους των Νησιών μέχρι 1000 κατοίκους, αυτή τη λογική έχουν. Εμείς θέλουμε να είναι οι φορολογικές ελαφρύνσεις μέρος μιας γενικότερης προοδευτικής φορολογικής πολιτικής με σταθερούς κανόνες, διαφάνεια φοροδοτικής ικανότητας, Περιουσιολόγιο, γενίκευση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, φορολογική δικαιοσύνη, αναπτυξιακή προοπτική δίκαιη και βιώσιμη.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΚΗΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Σάκης Παπαδόπουλος: Θετική εξέλιξη η αποδοχή της συμφωνίας των Πρεσπών από δύο κορυφαίους Υπουργούς της ΝΔ

papadopoulos-768x464-750x400

Συνέντευξη στην Κυριακάτικη εφημερίδα KONTRANews και τον Χρήστο Κυμπιζή, έδωσε ο Βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος, ο οποίος εκτός των άλλων επεσήμανε πως θετική εξέλιξη η αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών από δύο κορυφαίους υπουργούς της Κυβέρνησης της ΝΔ καθώς και η μετατόπιση της από τις δηλώσεις ορισμένων στελεχών της περί «προδοσίας» σε εκλογικευμένες θέσεις που κατανοούν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έλυσε εποικοδομητικά ένα χρονίζον πρόβλημα.

Όσα ανακοίνωσε η ΝΔ για την Υγεία είναι πολύ πίσω από τις σημερινές ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για 2.000 προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού δεν καλύπτει το πρόβλημα υποστελέχωσης για το οποίο ο ΑλέξηςΤσίπρας είχε ανακοινώσει 10.000 προσλήψεις ιατρικού-νοσηλευτικού-εργαστηριακού-διοικητικού προσωπικού 2.500 ανά έτος, ενώ η κατάργηση του ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες και μετανάστες υπονομεύει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.67145766_23867

Κριτική Σ. Παπαδόπουλου στην κυβέρνηση για την ΕΡΤ

Κριτική Σ. Παπαδόπουλου στην κυβέρνηση για την ΕΡΤ

15 ΙΟΥΛ 2019, 14:41

Κριτική στην κυβέρνηση ασκεί ο βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος για την μεταφορά των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης στον πρωθυπουργό.

Στη δήλωσή του αναφέρει τα εξής:

«Με το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα επί κυβέρνησης ΝΔ μεταφέρονται οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης στον πρωθυπουργό.

Αυτό σημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνει προσωπικά την εποπτεία των δημόσιων μέσων ενημέρωσης, δηλαδή της ΕΡΤ, του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης.

Πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο, που λίγες μέρες πριν, με την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης διερρήγνυε τα ιμάτιά του για την ΕΡΤ, την οποία χαρακτήριζε ως «φερέφωνο της εξουσίας».

Η μετατροπή του γραφείου του Πρωθυπουργού σε μιντιακό Όμιλο,  αμφισβητεί στην πράξη τα ευρωπαϊκά δεδομένα – κεκτημένα δεκαετιών.

Το κόμμα που αποφάσισε το επαίσχυντο «μαύρο» ανέλαβε και πάλι τη διακυβέρνηση της χώρας με υποσχέσεις ανανέωσης και εκσυγχρονισμού. Αντ’ αυτών ξεκινά με τον πλήρη έλεγχο των δημόσιων μέσων διαρρέοντας  για την ΕΡΤ μαύρα σενάρια για μείωση προσωπικού, κλείσιμο δομών, οικονομικό στραγγαλισμό.

Ως  πρώτο δείγμα κυβερνητικής γραφής, φανερώνει μια νοοτροπία η οποία έρχεται από το παρελθόν και βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις βαρύγδουπες εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης για αντικειμενικότητα και αμεροληψία.»

Στα Τρίκαλα για την ενίσχυση του προεκλογικού αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ η Έλενα Παπαδοπούλου

 

Στα Τρίκαλα βρίσκεται από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών και στενή συνεργάτης του Υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου Έλενα Παπαδοπούλου, κόρη του Βουλευτή Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Σάκη Παπαδόπουλου.

Το πρωί της Δευτέρας πατέρας και κόρη, επισκέφθηκαν με την πολιτική τους ιδιότητα την ΔΟΥ Τρικάλων, όπου είχαν συνάντηση εκτός από το προσωπικό και με την Προϊσταμένη της υπηρεσίας κ. Δήμητρα Τσιτσιπά,για θέματα οικονομικού κυρίως ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του trikalaIN, η Έλενα Παπαδοπούλου θα παραμένει στα Τρίκαλα όλη την διάρκεια της εβδομάδας, βοηθώντας και ενισχύοντας τα μέγιστα τον προεκλογικό αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ και του πατέρα της Σάκη Παπαδόπουλου.

Συριζαίϊκη υπόθεση στη δροσιά με…φόντο τις κάλπες

64406211_189999-750x400

Στην γνωστή ταβέρνα του Νίκου Τζάνη «Δριστέλλα» στην Παλαιοκαρυά Τρικάλων, βρέθηκαν ανήμερα του Αγίου Πνεύματος για φαγητό και πολιτική συζήτηση κάτω από τον παχύ ίσκιο των πλατανιών γνωστά στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο εν ενεργεία Βουλευτής του κόμματος Σάκης Παπαδόπουλος, ο υποψήφιος Βουλευτής Σάκης Ξάφος, το μέλος της διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων Γιώργος Καπέλοςκαι κάτοικοι της περιοχής.

Λίγο νωρίτερα το κλιμάκιο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είχε επισκεφθεί τα ορεινά χωριά του Δήμου Πύλης Μοσχόφυτο, Βαθύρευμα και Στουρναραίικα, όπου είχε συναντήσεις με κατοίκους ενημερώνοντας τους για το πρόγραμμα του κόμματος ενόψει των εθνικών εκλογών.

Στην επιστροφή απόλαυσαν ένα λουκούλλειο γεύμα στη «Δριστέλλα», εμφανώς ικανοποιημένοι από το κλίμα που εισέπραξαν κατά την περιοδεία τους στα ορεινά της Πύλης.

Σ. Παπαδόπουλος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επενδύσει στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας για να μπορέσει να φέρει την ανάπτυξη»

papa-2-799x447

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων, Σάκης Παπαδόπουλος, καλεσμένος στην εκπομπή, «Πρώτη Σελίδα» και στον δημοσιογράφο Λάζαρο Μάμαλη.

Επί της ουσίας ο Σάκης Παπαπαδόπουλος

newsroom

23.05.2019 | 5:16 μμ

papadopoulos

Μπορεί απ’ αυτές τις εκλογές, παρά το κρίσιμο σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκεται, να απουσιάζει η ουσιαστική συζήτηση για την Ευρώπη, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει προβληματισμός και δεν υπάρχουν ουσιαστικές θέσεις για το παρόν και το μέλλον της. Ο βουλευτής Σάκης Παπαδόπουλος με άρθρο  του (δημοσιεύθηκε και στην έντυπη και στην ηλεκτρονική έκδοση  της ΕΡΕΥΝΑΣ) τοποθετείται επί της ουσίας τονίζοντας ότι για να αντιστραφεί η σημερινή εικόνα της Ε.Ε. απαιτούνται τομές, ριζικές αλλαγές και ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων. Αξίζει της προσοχής γιατί εκεί κρύβεται η μεγάλη εικόνα αυτών των εκλογών.
 

Έλευση του Αλέξη Τσίπρα στα Τρίκαλα: Έγραψε η… παρακάμερα του trikalafocus.

Πολύς κόσμος περίμενε υπομονετικά να υποδεχτεί τον Αλέξη Τσίπρα το απόγευμα στα Τρίκαλα. Η Καθυστερημένη έλευση του πρωθυπουργού αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον φακό του trikalafocus να κάνει τα «κλικ» του μεταφέροντας εικόνες από τα λεπτά αγωνίας μέχρι να εμφανιστεί ο …Αλέξης στο περίφημο «τρίγωνο» των Τρικάλων.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Περιμένοντας τον Αλέξη με την Παπανάτσιου το ζεύγος Παπαδόπουλου

Παρέα με την Υφυπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης και Βουλευτή Μαγνησίας Κατερίνα Παπανάτσιου, περίμενε χθες υπομονετικά την άφιξη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα Τρίκαλα, το ζεύγος Σάκη Παπαδόπουλου και Ρορώς Παϊζάνου.

Είχαν την ευκαιρία μεταξύ τους και μέχρι να φτάσει ο Πρωθυπουργός να μιλήσουν για το κυβερνητικό έργο, για τις εκλογές και φυσικά για την Έλενα Παπαδοπούλου, κόρη του Σάκη και της Ρορώς, από τα ηγετικά στελέχη του Υπουργείου και «δεξί χέρι» του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.
 Πάντως η χαρά που πήραν από την έλευση Τσίπρα και η αισιοδοξία της νίκης για τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, είναι κάτι περισσότερο αποτυπωμένη στα πρόσωπα τους!

«Ένωσε» Ολυμπιακούς και Συριζαίους ο Πέτρος Κόκαλης

Μεγάλη αποδοχή είχε κατά την παρουσία του στα Τρίκαλα ο υποψήφιος ευρωβουλευτής και πρώην Αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού και Προέδρος του ερασιτέχνη Πέτρος Κόκκαλης. Ο  γιος του επιχειρηματία και πρώην ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού Σωκράτη Κόκκαλη, ο οποίος πέρα από όλα τα άλλα έχει ανακηρυχθεί «Άρχων Λαοσυντάκτης του Οικουμενικού Θρόνου»  από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, κέρδισε πολλούς με τον λόγο του αλλά και με το επικοινωνιακό του στυλ .Από το πολιτικό σκέλος, από τους πρώτους που βρέθηκαν στο πλευρό του, το ζεύγος Σάκη Παπαδόπουλο και Ρορό Παιζάνου,  ενώ από το αθλητικό, ο ένθερμος οπαδός του Ολυμπιακού και γνωστός επιστήμονας της πόλης Τάκης Σταυρόπουλος 

Ο γάμος του Άκη Παπαδόπουλου και της Εύης Σταυροπούλου

20190504_202726-large

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

Με την ευλογία της Εκκλησίας δυο νέα παιδιά και επιστήμονες ξεκινούν την κοινή τους ζωή.

Το απόγευμα του Σαββάτου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Τρικάλων, ενώθηκαν με τα ιερά δεσμά του γάμου ο Άκης Παπαδόπουλος, γιος του βουλευτού Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ-ιατρού Σάκη Παπαδόπουλου και της εκπαιδευτικού Ρωρώς Παϊζάνου, με την Εύη Σταυροπούλου, κόρη του ιατρού ΩΡΛ Τάκη Σταυρόπουλου και της Λιλής Δημάκη.

Το Μυστήριο τελέστηκε υπό του Πρωτοσυγκέλλου της καθ’ ημάς Μητροπόλεως, Αλεξίου Κανίνα και κουμπάρο τον Βασίλη Μήνια. Παραβρέθηκε πλήθος προσκεκλημένων, φίλων του Άκη και της Εύης, αλλά και των δυο οικογενειών οι οποίες έχουν ισχυρή παρουσία από έτη πολλά στην τοπική κοινωνία.

Ευχές από το trikalavoice.gr στους δυο νέους για βίον ανθόσπαρτο και ανέφελο. Στις οικογένειές τους, να τους χαίρονται.

Στα Τρίκαλα η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Τσάτσου.

Στα Τρίκαλα βρέθηκε σήμερα η υποψήφια ευρωβουλευτής Άννα Τσάτσου στο πλαίσιο περιοδείας για την προώθηση της υποψηφιότητας της με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Η κά Τσάτσου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με στελέχη της ΝΕ Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και φυσικά στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν οι κρίσιμες ευρωεκλογές.

Οι εκλογές δεν είναι αστείες τόνισε εμφατικά η υποψήφια ευρωβουλευτής. Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αντιμετωπίσει τις πολιτικές λιτότητας και να στηρίξει το κοινωνικό κράτος συμπλήρωσε μιλώντας στα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ η κα Τσάτσου. Για την αυτοδιοίκηση, παίζουν καθοριστικό ρόλο οι ευρωεκλογές, λόγω των αντιλήψεων που διακατέχουν τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις οι οποίες τέμνουν τις ακροδεξιές δυνάμεις όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Το απόγευμα η κα Τσάτσου θα επισκεφθεί την Πύλη όπου θα συναντηθεί με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Χαλαρές στιγμές για τον Σάκη Παπαδόπουλο παρέα με τον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλη Σπουρδαλάκη

 

Κουβέντα γύρω από τις πολιτικές εξελίξεις και τις εκλογές που έρχονται, περιελάμβανε μεταξύ των άλλων η συνάντηση του Βουλευτή Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Σάκη Παπαδόπουλου και του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλη Σπουρδαλάκη, με την ευκαιρία της επίσκεψης του τελευταίου στα Τρίκαλα.

Ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης. ο οποίος είναι καθηγητής πολιτικών επιστημών και κοσμήτορας στο πανεπιστήμιο Αθηνών, διατηρεί φιλία χρόνων με τον Σάκη Παπαδόπουλο και δεν άφησε χαμένη την ευκαιρία με τον ερχομό του στα Τρίκαλα να τον συναντήσει.

Οι δύο άνδρες, παρουσία της συζύγου του Τρικαλινού Βουλευτή Ρορώς Παϊζάνου και κοινών φίλων και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν την ευκαιρία να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα από την μεταξύ τους συζήτηση, απολαμβάνοντας παράλληλα το καφεδάκι τους κάτω από τον ζεστό ήλιο του μεσημεριού, στην πλατεία Δεσποτικού της πόλης.

Στον υπουργό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την αναβαθμισμένη ΣΕΦΑΑ Τρικάλων

img_0647-750x400

Συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου είχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Δριτσέλη, Σάκης Παπαδόπουλο και Χρήστος Σιμορέλης, συνοδευόμενοι από τον Κοσμήτορα της ΣΕΦΑΑ Τρικάλων κ. Αθανάσιο Παπαϊωάννου, με αντικείμενο την ενημέρωση σχετικά με τον προγραμματισμό λειτουργίας της Σχολής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μετά από την αναβάθμισή της, την ένταξη σε αυτή του νέου Τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφολογίας και την θεσμοθέτηση της δημιουργίας του αγγλόφωνου προπτυχιακού προγράμματος σπουδών “Department of Sports and Exercise Science”.

Όπως σημείωσε ο Υπουργός Παιδείας, οι προοπτικές της νέας Σχολής είναι πολύ μεγάλες και στο πλαίσιο αυτό απαιτείται διάθεση και δημιουργικότητα από το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας και της διοίκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ώστε να ξεδιπλωθεί όλη η δυναμική της. Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στην ενίσχυση της με πόρους και με τεχνογνωσία, όπου απαιτείται. Επίσης, σημείωσε ότι το Υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο να χρηματοδοτήσει και την αναρριχητική πίστα της νέας Σχολής.

Όπως υπογράμμισαν οι βουλευτές, τα νέα προγράμματα σπουδών μπορούν να προωθήσουν τον νέο ακαδημαϊκό χαρακτήρα των Τρικάλων και να προσδώσουν ευρύτερη αναπτυξιακή δυναμική στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό η ενεργός συμμετοχή όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας είναι σημαντική και σε αυτή την κατεύθυνση ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να στηρίζει την προσπάθεια, με στόχο η αναβαθμισμένη Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού να αποτελέσει ένα διεθνές ακαδημαϊκό σημείο αναφοράς.

Υπέρ της διατήρησης του «Δρομέα» στην Αθήνα ο Σάκης Παπαδόπουλος

Πολιτικό σάλο έχει προκαλέσει η ιδέα της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά να μεταφερθεί ο «Δρομέας» του Κώστα Βαρώτσου, το πιο εμβληματικό γλυπτό της Αθήνας που βρίσκεται από το 1994 έξω από το ξενοδοχείο Hilton, στα Σκόπια. Αντ’ αυτού να τοποθετηθεί στη θέση του ένα άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, από αυτά τα αγάλματα αμφιβόλου αισθητικής που είχε πλημμυρίσει ο Γκρούεφσκι την πρωτεύουσα της γείτονος.

Ο Βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλοςσε συνέντευξη του στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο, εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος στο ενδεχόμενο να απομακρυνθεί ο «Δρομέας», τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα φύγει ο «Δρομέας» από την Αθήνα. Είναι δυνατόν να δώσουμε ένα τέτοιο έργο τέχνης για να πάρουμε πίσω ένα κιτς άγαλμα;»

Στην παρουσίαση του βιβλίου του Απόστολου Παπατόλια ο Σάκης Παπαδόπουλος

Στην παρουσίαση του βιβλίου του καταξιωμένου νομικού και πρώην νομάρχη Μαγνησίας Απόστολου Παπατόλια, που πραγματοποιήθηκε στο βιβλιοπωλείο Ιανός στην Αθήνα, παραβρέθηκε ο Βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος.

Φίλοι από τα παλιά όπως είναι οι δύο άντρες, όταν ο Παπατόλιας ήταν Νομάρχης και ο Παπαδόπουλος υποψήφιος Νομάρχης στα Τρίκαλα την ίδια εποχή, ο Τρικαλινός Βουλευτής θεώρησε υποχρέωση του να παραστεί στην τόσο σημαντική στιγμή του φίλου του.

Στην αξιόλογη δουλειά του Απόστολου Παπατόλια παραβρέθηκαν επίσης, ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικό Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών Αναστάσιος Μακρυδημήτρης, και με συντονιστή τον πρόεδρο του ΣτΕ επί τιμή, μίλησαν για το βιβλίο που παρουσιάζει την εξέλιξη της αξιοκρατίας, από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας, μέσα από το διάλογό της με έννοιες όπως η δημοκρατία, η ισότητα ή η αποτελεσματικότητα του κράτους.

52833006_12443-719x400

Με Ξανθό και Πολάκη στην συνεδρίαση της ΕΠΕΚΕ υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ο Σάκης Παπαδόπουλος

Στη Συνεδρίαση της ΕΠΕΚΕ Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχε ο Βουλευτής Τρικάλων και συντονιστής Σάκης Παπαδόπουλος, με αντικείμενο συζήτησης το θέμα του νομοσχέδιου του Υπουργείου Υγείας: ‘’Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις’’.

Παρόντες στην συνεδρίαση και ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, όπως και ο Αναπληρωτής Υπουργός  Παύλος Πολάκης.

Κοινωνικά μηνύματα για τον καρκίνο με αφορμή το βιβλίο «Όπου η ζωή…στο λευκό» της Έρης Μαυρογιάννη

 

Κοινωνικά μηνύματα ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης, πρόληψης και αντιμετώπισης στη μάχη κατά του καρκίνου, δόθηκαν το βράδυ του Σαββάτου από κορυφαίες ιατρικές προσωπικότητες της πόλης μας στο κοινό των Τρικάλων, σε εκδήλωση μεαφορμή την παρουσίαση του νέου λογοτεχνικού βιβλίο της Τρικαλινής συγγραφέως και δημοσιογράφου Έρης Μαυρογιάννη «Όπου η ζωή…στο λευκό», που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του μουσείου Τσιτσάνη, που ήταν ενταγμένη στην παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου, που γιορτάζεται κάθε χρόνο την 4η Φεβρουαρίου.

Η ενημέρωση του κόσμου για τη μέρα αυτή, η πρόληψη και η αντιμετώπιση του καρκίνου, καθώς και ο ψυχολογικός παράγοντας αυτού, μέσα στον κύκλο της οικογένειας και της κοινωνίας, ήταν το θέμα συζήτησης που θα αναπτύχθηκε από τους σπουδαίους επιστήμονες – γιατρούς.

Για το πολύκροτο αυτό θέμα μίλησαν στο κοινό που παραβρέθηκε στην εκδήλωση οι:

Μαρία Καναρά (MD, PhD, FEBS επιμελήτρια Α’ ΓΝΤ Υπεύθυνη Ιατρείου Μαστού ΓΝΤ).
Μαρία Γαλάνη ( Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια).
Αθανάσιος Μπαρτζιώκας ( Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος).
Νικόλαος Κολίτσας ( Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος).

Τον συντονισμό των ομιλητών και την παρουσίαση της βραδιάς έκανεο δημοσιογράφος της διαδικτυακής ενημερωτικής ιστοσελίδας trikalaIN, της εφημερίδας ΔΙΑΛΟΓΟΣ και τουΡάδιο Ζυγός Δημήτρης Παδιός, ενώ η συγγραφέας του βιβλίου Έρη Μαυρογιάννη αφηγήθηκε αποσπάσματα του βιβλίου της, που αποτελούν αληθινές ιστορίες ζωής.

Το βιβλίο «Όπου η ζωή…στο λευκό» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ, αποτελεί το τρίτο και τελευταίο μέρος της τριλογίας, μετά τα βιβλία «Όπου η ζωή…στο κόκκινο» και «Όπου η ζωή …στο μαύρο» που προηγήθηκαν.

Στο τέλος της παρουσίασης οι ομιλητές δέχθηκαν ερωτήσεις από το κοινό και η συγγραφέας υπέγραφε αντίτυπα των βιβλίων της.


Ευγενικοί χορηγοί επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν η ιστοσελίδα TrikalaIN και η εφημερίδα ΔΙΑΛΟΓΟΣ.

Παπαδόπουλος: Η Βουλή άντεξε διάφορους εκβιασμούς θα ανεχτούμε κι έναν από τον Καμμένο

9:12 πμ, Δευτέρα 04 Φεβ 2019

«Μόνο με συναίνεση πρέπει να περάσουν οι όποιες αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής, αλλιώς θα έχουν βάση όσοι κάνουν λόγο για συναλλαγή με τον Πάνο Καμμένο», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «η Βουλή έχει μια πολύπλοκη κατάσταση κι αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί», λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξουν διαφοροποιήσεις σε ότι αφορά κόμματα που μπήκαν στην Βουλή με κοινοβουλευτικές ομάδες με περισσότερα από 10 μέλη, αλλά στην πορεία οι βουλευτές τους μειώθηκαν σημαντικά, οδηγώντας ακόμη και σε διάλυση των ΚΟ τους.

Ο βουλευτής είπε ότι «υπάρχει μια σειρά από εκκρεμότητες που έχει μπροστά της η Βουλή, πχ. αναφορικά με την Συμφωνία των Πρεσπών ή για θετικά μέτρα και άλλα ζητήματα», σημειώνοντας ότι «αυτά πρέπει να προχωρήσουν».

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πάντως ότι μπορεί να εκφράζει την προσωπική του άποψη, σε ότι αφορά τις επικείμενες αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής για …χατίρι του Πάνου Καμμένου, τονίζοντας ωστόσο ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ λάβει θέση για στήριξη των αλλαγών του Κανονισμού, κατά την ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής, τότε θα συνταχθεί με αυτήν, λέγοντας ότι «η Βουλή άντεξε διάφορους εκβιασμούς, ακόμη έναν εκβιασμό του Πάνου Καμμένου, ε… θα τον αντέξουμε!».

Ευχές για την γιορτή του δέχτηκε ο Σάκης Παπαδόπουλος

Ο Σάκης Παπαδόπουλος στο Politis Online: Δεν είναι θεατρικό διαζύγιο. Η ρήξη μας με τους ΑΝΕΛ είναι οριστική και αμετάκλητη

Συνέντευξη στην Αθηνά Κοροβέση

Ο Σάκης ΠαπαδόπουλοςΒουλευτής Τρικάλων και Συντονιστής ΕΠΕΚΕ Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, παραχωρεί συνέντευξη στο Politis Online, σχολιάζοντας τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, μετά και το «διαζύγιο» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που οδήγησε στην κοινοβουλευτική διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση με ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 16 Ιανουαρίου.

Επισημαίνοντας το λάθος όσων μιλούν για «θεατρικό διαζύγιο» των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο Βουλευτής τονίζει ότι η ρήξη του κυβερνώντος κόμματος με τον εθνικολαϊκισμό όλων των πτερύγων της Βουλής «είναι οριστική και αμετάκλητη», ενώ αναφορικά με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών απαντά ότι αυτός θα εξαρτηθεί από την παροχή ή όχι ψήφου εμπιστοσύνης. Ειδικότερα, τοποθετεί τις εκλογές στην ολοκλήρωση της τετραετίας στην περίπτωση που -όπως όλα δείχνουν έπειτα και τις τοποθετήσεις των βουλευτών- «κλειδώνουν» οι 151.

Στην ΝΔ ο Σάκης Παπαδόπουλος καταλογίζει σπασμωδικές κινήσεις που οφείλονται στη διαπίστωση από πλευράς της ότι «η δημοσκοπική της υπεροχή σταδιακά εξαφανίζεται» και προειδοποιεί για διαστάσεις σκληρού ροκ στη σύγκρουσή της με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης «διχάζει και πολώνει» την προεκλογική αντιπαράθεση.

Επιπρόσθετα, αναφέρεται στην επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, λίγες μέρες νωρίτερα και, κάνοντας ανάλυση των λόγων, την χαρακτηρίζει σημαδιακή.

Αναφορικά με το εμπάργκο του κόμματός του στον ΣΚΑΪ, ο Σάκης Παπαδόπουλος παίρνει θέση, αναφερόμενος παράλληλα στο εμπάργκο της ΝΔ στην ΕΡΤ.

Στη συνέχεια, ο (γιατρός στο επάγγελμα) Σάκης Παπαδόπουλος, δεδομένης της δραστηριοποίησής του στον χώρο της Υγείας (είναι επίσης μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής) ερωτάται για το νέο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Υγείας και τον θεσμό του Οικογενειακού Γιατρού, καθώς και για τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για τη φτώχεια και την κοινωνική εξαθλίωση, συμφωνώντας μαζί μας ότι αποτελούν «γροθιά στο στομάχι». Εξηγώντας ωστόσο στη συνέχεια τις κυβερνητικές κινήσεις για την αναστροφή της κατάστασης.

Για τον Αλέξη Τσίπρα, ο Βουλευτής Τρικάλων μας εξηγεί σε τι υπερτερεί όλων των προκατόχων του, θέτοντας στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους ένα δίλημμα. Ή αλλιώς ένα συνειδησιακό ερώτημα όπως μας λέει. Ποιο είναι αυτό; Η απάντηση στο κείμενο της πολύ ενδιαφέρουσας και άκρως επίκαιρης συνέντευξης που μας παραχώρησε.

Ο βουλευτής Τρικάλων, όπως έχει δηλώσει, βρίσκεται σε προεκλογικό ρυθμό μαζί με τους συνυποψηφίους του από καιρό. Ωστόσο, η κομβική ημερομηνία για τον ίδιο θα είναι η 18η Ιανουαρίου, ημέρα της ονομαστικής του εορτής, στο πλαίσιο της οποίας θα διοργανώσει εορταστική βραδιά στο σύμβολο της πόλης του, το Φρούριο.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:

 

1) Κύριε Παπαδόπουλε, θα ήθελα να ξεκινήσω αυτή τη συνέντευξη ζητώντας τον σχολιασμό σας για τις τελευταίες ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Καθιστούν βιώσιμη την κυβέρνηση; Ποιο χρονικό ορίζοντα βλέπετε εσείς;

Aς θυμηθούμε τι προηγήθηκε: η 21η Αυγούστου του 2018 σηματοδότησε το τέλος των μνημονιακών προγραμμάτων εσωτερικής υποτίμησης και το πέρασμα της Ελλάδας σε μια νέα εποχή, χωρίς την ασφυκτική κηδεμονία των δανειστών της.

Η 13η Ιανουαρίου του 2019 αντανακλά το πολιτικό τέλος των συμμαχιών στη βάση των μνημονίων και την έναρξη μιας νέας περιόδου στην οποία οι πολιτικές συμμαχίες θα γίνονται στη βάση πιο στέρεων ιδεολογικοπολιτικών και προγραμματικών συγκλίσεων και αποκλίσεων.

Η σημερινή Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ ολοκλήρωσε τον κύκλο της συνεργασίας των δύο κυβερνητικών κομμάτων και δεν φαίνεται εφικτή η δημιουργία νέου κυβερνητικού σχήματος συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με άλλο Κόμμα. Προφανώς οι εκλογές θα γίνουν μέχρι τον Μάιο, εάν η Κυβέρνηση Τσίπρα δεν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και τον Οκτώβριο του 2019 – εάν βρεθούν οι 151 βουλευτές που θα την στηρίζουν.

2) Έχετε κάνει λόγο για λήξη της συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα». Επιβεβαιώνετε επομένως τους πολιτικούς σας αντιπάλους που μιλούν για θέατρο εντυπώσεων από πλευράς Αλέξης Τσίπρα και Πάνου Καμμένου;

Η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, ουσιαστικά έληξε μετά την Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Πάνος Καμμένος έβαλε σε απόλυτη προτεραιότητα την ιδεολογική αντίθεση των ΑΝΕΛ με την Συμφωνία. Εάν ήθελε να είναι συνεπής με το συνολικό κυβερνητικό πρόγραμμα, έπρεπε να παραιτηθεί από το υπουργικό του αξίωμα έγκαιρα και να στηρίζει την Κυβέρνηση με ψήφο ανοχής, μέχρι την λήξη της συνταγματικής θητείας της, για την ολοκλήρωση των στόχων της Κυβέρνησης. Δεν το έκανε. Τώρα εξαντλήθηκαν οι δυνατότητές του να πατά σε 2 βάρκες και γι΄αυτό κάνουν λάθος όσοι μιλούν για θεατρικό διαζύγιο. Η ρήξη του ΣΥΡΙΖΑ με τον εθνικολαϊκισμό όλων των πτερύγων της Βουλής είναι οριστική και αμετάκλητη και γίνεται ακόμη πιο αναγκαία, με την ανακοίνωση του Στρατηγικού Σχεδίου Δίκαιης Ανάπτυξης και ενόψει των κρίσιμων Ευρωεκλογών, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνιστεί για συμμαχία της Αριστεράς με τους Οικολόγους και τη ριζοσπαστικοποιούμενη Σοσιαλδημοκρατία, για μια Ευρώπη της Ανθρωπιάς…

3) Ποιος είναι ο απόηχος της επίσκεψης της Γερμανίδας Καγκελαρίου;

Η επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Αθήνα ήταν σημαδιακή:
– Επιβεβαίωσε, στις δηλώσεις της, ότι η Ελλάδα έκλεισε οριστικά τον κύκλο των μνημονιακών προγραμμάτων προσαρμογής,
– διαπίστωσε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και υποσχέθηκε νέες Γερμανικές επενδύσεις
– απάντησε αποστομωτικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη στις επιπόλαιες δηλώσεις του περί συναλλαγής,
– αναγνώρισε την επιβάρυνση του ελληνικού λαού από τα σκληρά μνημονιακά μέτρα,
– επικρότησε την στάση της Ελλάδας στο προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα
– έκανε πολύ τιμητική αναφορά στον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα για την Συμφωνία των Πρεσπών που συμβάλλει στην αντιμετώπιση του εθνικολαϊκισμού στην Ευρώπη.

Η ΝΔ λειτουργεί σπασμωδικά καθώς διαπιστώνει ότι η δημοσκοπική υπεροχή της σταδιακά εξαφανίζεται

4) Με φόντο αυτήν την έντονη προεκλογική αντιπαράθεση και τις κατηγορίες περί σκανδαλολογίας από την αντιπολίτευση καθώς και διασποράς διχαστικού κλίματος, οι πολίτες προκαταβάλλονται αρνητικά για το τι μπορεί να ακολουθήσει μέχρι τις εκλογές. Είναι έτσι τα πράγματα; Και κατά πόσο σας ανησυχεί το ενδεχόμενο επιδείνωσης ενός τέτοιου κλίματος;

Η προεκλογική αντιπαράθεση της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ παίρνει διαστάσεις σκληρού ροκ. Γίνεται πολωτική, διχαστική και τοξική σε αρκετά ζητήματα, κυρίως στη Συμφωνία των Πρεσπών και στο θέμα της κάθαρσης. Στελέχη της ΝΔ κραυγάζουν περί προδοσίας, υποδεικνύουν απειλές κατά βουλευτών που θέλουν να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, αμφισβητούν το κραυγαλέο σκάνδαλο εκμαυλισμού συνειδήσεων από τη NOVARTIS και το συνολικό σκάνδαλο της διασπάθισης δημοσίου χρήματος στην Υγεία και το Φάρμακο, καταγγέλλουν την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, σκανδαλολογούν για ανύπαρκτα σκάνδαλα επιχειρώντας συμψηφισμούς. Η ΝΔ λειτουργεί σπασμωδικά καθώς διαπιστώνει ότι η δημοσκοπική υπεροχή της σταδιακά εξαφανίζεται.

5) Είστε από εκείνα τα πολιτικά πρόσωπα που έχουν αποκτήσει τον σεβασμό πολιτικών σας αντιπάλων από όλους τους χώρους, καθώς σας αποκαλούν «εξαίρεση» του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει θετική αμηχανία στο άκουσμα τέτοιων εκφράσεων θαυμασμού προς το πρόσωπό σας, ή αντιθέτως νιώθετε ότι βρίσκεστε σε ένα κόμμα που δεν έπεισε τελικά τον ελληνικό λαό και τώρα εισπράττει το μένος των ψηφοφόρων; Ο ενδεχόμενος συνδυασμός και των δύο αυτών σας προβληματίζει;

Ομολογώ ότι αισθάνομαι ικανοποίηση όταν βουλευτές και στελέχη άλλων Κομμάτων εκφράζονται με εκτίμηση και σεβασμό για τις πολιτικές μου παρεμβάσεις στη Βουλή – σε δημόσιες εκδηλώσεις – στα ΜΜΕ. Θεωρώ όμως ότι εξαίρεση αποτελούν οι ακραίες συμπεριφορές. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την 21/8/2018, κερδίζει διαρκώς τις αξιολογήσεις πολιτών για τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθεί, προκειμένου να ληφθούν μέτρα ανακούφισης των στρωμάτων που υπέστησαν τα βάρη των μνημονίων. Προσωπικά, δεν κουράζομαι να εξηγώ τα δεδομένα του 1ου εξαμήνου του 2015, τους εκβιασμούς των δανειστών, τα διλήμματα, τα επιτεύγματα του κυβερνητικού έργου σε αντίξοες συνθήκες, τα προτάγματα της νέας εποχής.

6) Έχετε ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της άρσης του εμπάργκο του ΣΥΡΙΖΑ στον ΣΚΑΪ. Γιατί το κόμμα σας δίνει συνέχεια; Από τη στιγμή μάλιστα που το κάλεσμα από την πλευρά των δημοσιογράφων υφίσταται, ιδίως μάλιστα την ημέρα του τρομοκρατικού χτυπήματος στον σταθμό. Πιστεύετε θα αλλάξει η κατάσταση;

Σε μια περίοδο πολωτικής προεκλογικής αναμέτρησης, τα Κόμματα που διεκδικούν τη κυβερνητική εξουσία ενοχλούνται ιδιαίτερα όταν τα ΜΜΕ ασκούν υπερβολική κριτική στην πολιτική τους. Ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θεωρήσαμε ότι πρέπει να αρθεί το εμπάργκο του ΣΥΡΙΖΑ στον ΣΚΑΪ – παρά τις εξοργιστικές δηλώσεις του ιδιοκτήτη του μετά τη τρομοκρατική επίθεση – και ταυτόχρονα να αρθεί και το παράλογο εμπάργκο της ΝΔ στην ΕΡΤ. Η κατάσταση θα αλλάξει όταν συναντήσει πλειοψηφικές αποφάσεις των αντίστοιχων Κομμάτων.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που έχει αναγνωρίσει και δικές του παραλείψεις – αυταπάτες – λάθη, ακόμη και στην επιλογή προσώπων για σημαντικούς ρόλους

7) Αυτές τις μέρες ξεκινάτε και επίσημα τον προεκλογικό σας αγώνα. Αφού σας ευχηθώ καλή επιτυχία, θα ήθελα να μου πείτε πώς κρίνετε το συνολικό έργο της κυβέρνησης και τι απαντήσεις θα δώσετε στους δυσαρεστημένους από το κόμμα σας πολίτες όταν σας πουν ότι δεν έχουν δει τις κυβερνητικές δεσμεύσεις να γίνονται πράξη;

Ο προεκλογικός αγώνας όλων, έχει ήδη ξεκινήσει. Η αποτίμηση του κυβερνητικού έργου γίνεται στη βάση και των προθέσεων και των δεσμεύσεων και της αντικειμενικής πραγματικότητας. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που έχει αναγνωρίσει και δικές του παραλείψεις – αυταπάτες – λάθη, ακόμη και στην επιλογή προσώπων για σημαντικούς ρόλους. Αυτό δεν έγινε ούτε από τον Κώστα Σημίτη, ούτε από τον Κώστα Καραμανλή, ούτε από τον Γιώργο Παπανδρέου, ούτε βέβαια από τον Αντώνη Σαμαρά. Το συνολικό κυβερνητικό έργο ήταν θετικό σε πολύ ευαίσθητα ζητήματα. Έπεσε η ανεργία στο 18,3% (από 27,6% το 2013), η καταστροφική ύφεση έγινε ανάπτυξη (1,5% το 2017, 2,1% το 2018), έγινε ελεύθερη η πρόσβαση 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών στα Νοσοκομεία, δόθηκε το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, λήφθηκαν αρκετά μέτρα κοινωνικής πολιτικής, αυξήθηκαν οι εξαγωγές άνω των 30 δισ. ευρώ – οι επενδύσεις – οι τουριστικές επισκέψεις – η βιομηχανική παραγωγή, έγιναν σημαντικές προωθητικές μεταρρυθμίσεις – αναμένονται πολλές άλλες. Στους πολίτες που συνεχίζουν να είναι δυσαρεστημένοι από ανεκπλήρωτες δεσμεύσεις, απαντώ ο αγώνας συνεχίζεται με δεδομένα πολύ πιο ευνοϊκά για τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη που σχεδιάσαμε.

8) Ο δικός σας προεκλογικός αγώνας στην επαρχία, πού δίνει βάρος και τί θα θέλατε να πείτε επιγραμματικά στους ψηφοφόρους της εκλογικής σας περιφέρειας;

Στο Νομό Τρικάλων έχουμε κάνει πολύ σημαντικές παρεμβάσεις βελτίωσης των υποδομών και των υπηρεσιών στους πολίτες, με τη βοήθεια των Οργάνων Αυτοδιοίκησης και αρκετών Υπουργών της Κυβέρνησης που επισκέφθηκαν τη περιοχή μας ακόμη και στη διάρκεια φυσικών καταστροφών, αλλά και με διαρκείς συνεργασίες. Το Νοσοκομείο Τρικάλων έχει κάνει άλματα στη δυνατότητά του να αντιμετωπίζει ακόμη και σύνθετα προβλήματα υγείας – όπως τα καρδιοαγγειακά επεισόδια.

 

9) Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να σας ρωτήσω για τον χώρο σας, την Υγεία. Πώς αποτιμάτε το κυβερνητικό έργο στον συγκεκριμένο τομέα και ποια η γνώμη σας για το νέο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Υγείας και για τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, που κατά πολλούς βρίσκεται στην «εντατική»;

Η κυβερνητική πολιτική στην Υγεία είναι ένα εξαιρετικό πεδίο πολύ θετικών παρεμβάσεων και μεταρρυθμίσεων που στήριξαν ένα καταρρέον ΕΣΥ και βελτίωσαν αρκετά τις υπηρεσίες υγείας στους πολίτες. Η εμβληματική μεταρρύθμιση στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που χρηματοδοτείται για 4 χρόνια από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και έγινε σε συνεργασία με τον ΠΟΥ, συνεχίζεται με δυσκολίες, καθώς οι γιατροί που θα συμμετείχαν ως Οικογενειακοί στις Τοπικές Μονάδες Υγείας, θεωρούν μικρές τις αποδοχές τους. Ωστόσο, έγιναν ήδη 103 ΤΟΜΥ και στα Τρίκαλα θα αρχίσει να λειτουργεί η 1η μέσα στον Γενάρη.

10) Τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για τη φτώχεια και την εξαθλίωση στη χώρα μας, μαζί με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για την ανεργία, είναι «γροθιά στο στομάχι». Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για τις κάλπες, οι χειρισμοί της κυβέρνησης επί των κοινωνικών ζητημάτων την καθιστούν περήφανη;

Τα στοιχεία ήταν πραγματικά συνταρακτικά, «γροθιά στο στομάχι». Απεικονίζουν τη κοινωνική εξαθλίωση που προκάλεσε η θεωρία των δανειστών για εσωτερική υποτίμηση της Ελλάδας και η οποία απαιτεί πολύ πιο γενναία χρηματοδότηση και πολύ πιο προωθημένα μέτρα από όσα λήφθηκαν από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, για να έχουμε πιο θεαματικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της ανεργίας – της φτώχειας – του κοινωνικού αποκλεισμού – των μεγάλων ανισοτήτων – των υπερχρεωμένων νοικοκυριών – του χαμηλού βιοτικού επιπέδου. Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε ότι αυτά ακριβώς τα ζητήματα απασχόλησαν τη Κυβέρνηση από τη πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της. Το πρώτο κυβερνητικό νομοσχέδιο έγινε για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, δόθηκε έμφαση στην αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας – των άστεγων – των ατόμων με ειδικές ανάγκες – των ΡΟΜΑ – των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων και στην ενίσχυση της οικογένειας, τα κονδύλια για κοινωνική πρόνοια αυξήθηκαν από 760 εκατ. ευρώ το 2015 – στα 1836 εκατ. ευρώ το 2018 και στα 3.224 εκατ. ευρώ το 2019.

11) Αναφερόμενος στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξουν άμεσες δράσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη έναντι της χώρας». Τι απαντάτε;

Η αξιολόγηση των Διεθνών Οίκων για τη πορεία και τη προοπτική της ελληνικής οικονομίας είναι θετική. Παρά τη καταστροφολογική εικόνα της ΝΔ – του Κυριάκου Μητσοτάκη, η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας βελτιώνεται και αναμένεται έξοδος στις αγορές, ενώ ετοιμάζεται και το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη προστασία της πρώτης κατοικίας, για τις 120 δόσεις, για τον ακατάσχετο λογαριασμό των επαγγελματιών.

12) Καθώς είστε μέλος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, πώς βλέπετε το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος; Και δεύτερον, θεωρείτε ότι στις Ευρωεκλογές οι φόβοι περί ανόδου της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς θα επαληθευτούν;

Το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα απειλείται κυρίως από το ανελέητο Σύμφωνο Δημοσιονομικής Πειθαρχίας, το οποίο προκαλεί οξύτατες κοινωνικές ανισότητες και εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα, που συντελούν στην αμφισβήτηση της χρησιμότητάς του και σε εθνικιστικές αναδιπλώσεις. Το κλίμα αυτό, καθώς την ρατσιστική υστερία, αξιοποιεί η Ευρωπαϊκή Ακροδεξιά για να αυξήσει τη δύναμή της. Η θλιβερή αυτή κατάσταση αντιμετωπίζεται μόνον με την ενίσχυση των ριζοσπαστικών χαρακτηριστικών στην Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, προκειμένου να συμπορευτεί με τις δυνάμεις της Αριστεράς και της Οικολογίας, σε ένα σχέδιο εμβάθυνσης των κοινωνικών και δημοκρατικών δομών της Ευρώπης, που θα μπορεί να πείσει ότι μπορεί να οδηγήσει στην Δίκαιη Ευρώπη της Αλληλεγγύης και της Συνοχής.

Στους αναποφάσιστους απευθύνω το συνειδησιακό ερώτημα: Κυβέρνηση παλινόρθωσης του φαύλου συστήματος εξουσίας που οδήγησε στην υπερχρέωση και στην ασφυκτική κηδεμονία των δανειστών ή Κυβέρνηση Προοδευτικής Αναγέννησης για την ολιστική Ανασυγκρότηση της χώρας με σχέδιο Δίκαιης και Βιώσιμης Ανάπτυξης;

13) Tέλος, ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο επίτευγμα της κυβέρνησης και τι θα λέγατε με μία φράση σε όσους μας διαβάζουν, οι οποίοι είτε δηλώνουν αναποφάσιστοι, είτε έχουν αποστραφεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτιμώ ότι το μεγαλύτερο επίτευγμα της Κυβέρνησης είναι η Έξοδος της Ελλάδας από τα μνημονιακά προγράμματα εσωτερικής υποτίμησης. Στους αναποφάσιστους απευθύνω το συνειδησιακό ερώτημα: Κυβέρνηση παλινόρθωσης του φαύλου συστήματος εξουσίας που οδήγησε στην υπερχρέωση και στην ασφυκτική κηδεμονία των δανειστών ή Κυβέρνηση Προοδευτικής Αναγέννησης για την ολιστική Ανασυγκρότηση της χώρας με σχέδιο Δίκαιης και Βιώσιμης Ανάπτυξης;

Κύριε Παπαδόπουλε, σας ευχαριστώ θερμά.

Σε οικογενειακή ατμόσφαιρα η Χριστουγεννιάτικη γιορτή των εργαζομένων του Γ.Ν. Τρικάλων

Μια όμορφη και σε οικογενειακό κλίμα γιορτή, με την ευκαιρία των Άγιων ημερών των Χριστουγέννων, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στον τελευταίο όροφο του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων- όπου λειτουργεί αίθουσα ξεκούρασης και ψυχαγωγίας- για τους εργαζόμενους του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Παρουσία των ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού, καθώς και των μελών της διοίκησης Γιώργου Καπέλου και Θεοδόση Στάλια, ο Διοικητής του νοσοκομείου Δημήτρης Παρθένηςστον σύντομο χαιρετισμό του, ευχαρίστησε όλους τους εργαζομένους για την προσφορά τους και την αμέριστη συνδρομή τους στο έργο της διοίκησης, τονίζοντας πως οι μεταρρυθμίσεις στο νοσοκομείο που τόσο χρειάζονται θα συνεχιστούν, έστω και αν κάποιοι εντός και εκτός αυτού ενοχλούνται από κάτι τέτοιο. Υπογράμμισε πως εδώ και μια τριετία το Γ.Ν. Τρικάλων έχει εισέλθει σε μια περίοδο ανάπτυξης και ριζικών τομών και αλλαγών, με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία του και την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους ασθενείς, αποτελώντας πρότυπο λειτουργίας και για άλλα νοσοκομεία της χώρας.

Στην γιορτή των εργαζομένων παρέστη και ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος, ο οποίος εργάστηκε επί σειρά ετών στο νοσοκομείο ως γιατρός και Διευθυντής της Β’ Παθολογικής κλινικής και παίρνοντας τον λόγο εξήρε την συμβολή και προσφορά όλου του προσωπικού στην ανάπτυξη και αναβάθμιση του νοσοκομείου, εξαγγέλλοντας παράλληλα εκ μέρους της Κυβέρνησης και του Υπουργείου την πρόσληψη 15.000 ειδικοτήτων στο χώρο της υγείας σε ορίζοντας 5ετίας, με στόχο την επάνδρωση των νοσοκομείων της χώρας.

Αμέσως μετά οι εργαζόμενοι πέρασαν κάποιες όμορφες στιγμές σε εορταστικό κλίμα με μπουφέ και χαλαρή κουβέντα, ενώ με απόφαση της διοίκησης αποφασίστηκε η χορήγηση σε όλους 3ημερης επιπλέον άδειας, όταν το επιτρέψουν οι υπηρεσιακές ανάγκες.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Κεντρικός εισηγητής στο συνέδριο της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Νοσηλευτών ο Σάκης Παπαδόπουλος

Στη λίμνη Πλαστήρα και στο ξενοδοχείο KAZARMA, παραβρέθηκε ο κ Παπαδόπουλος Σάκης, βουλευτής Τρικάλων ΣΎΡΙΖΑ και συντονιστής ΕΠΕΚΕ ΥΓΕΙΑΣ, αποδεχόμενος την πρόσκληση εκ μέρους της ΠΑΣΥΝΟ (Πανελλήνιας Συνομοσπονδία Νοσηλευτών ΕΣΥ), να είναι ο κεντρικός εισηγητής στο 19ο συνέδριο τους, που διεξάγεται από 7 έως 9 Δεκεμβρίου 2018.Η εισήγηση του κ Σάκη Παπαδόπουλου, αναφέρονταν στην πορεία και την προοπτική του Εθνικού συστήματος υγείας, στο θεσμικό νομοσχέδιο ανασυγκρότησης του ΕΣΎ και στο ρόλο του νοσηλευτικό κλάδου.

Ν. Βούτσης: Πάγια εντολή του ελληνικού λαού να μην μπαίνουν οι υποθέσεις κάτω από το χαλί

Παραδόθηκε το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία

Παραδόθηκε στον πρόεδρο της Βουλής το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία. Το πόρισμα, που αριθμεί δύο τόμους, παραδόθηκε από τον πρόεδρο της Εξεταστικής, Αντώνη Μπαλωμενάκη και αντιπροσωπεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Στους δύο τόμους περιλαμβάνονται το πόρισμα της πλειοψηφίας και οι πορισματικές εκθέσεις των κομμάτων.

«Όλα τα στοιχεία είναι τεκμηριωμένα και βασίζονται σε αποδείξεις», ανέφερε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, παραδίδοντας το πόρισμα στον πρόεδρο της Βουλής.

«Επί των διαπιστώσεων δεν μπορεί κανείς να έχει άλλη άποψη παρά ότι σε αρκετούς χώρους στον τομέα της υγείας υπήρξαν σοβαρά προβλήματα και ήταν μία από τις αιτίες που οδήγησαν τη χώρα σε χρεοκοπία», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, και χαρακτήρισε το πόρισμα «πλούσιο υλικό που εναρμονίζεται με την πάγια εντολή του λαού να μη μπαίνουν οι υποθέσεις κάτω από το χαλί, αλλά να υπάρχει ενδελεχής έλεγχος».

«Εσείς κάνατε τη δουλειά σας και τώρα καταθέτετε την εμπιστοσύνη σας στο χώρο της Δικαιοσύνης. Είναι θέμα της ίδιας της Δικαιοσύνης και η Βουλή θα ακολουθήσει τη διαδικασία ώστε να ενθαρρύνει τη Δικαιοσύνη στέλνοντας πλούσιο υλικό και, προφανώς, είναι όλοι αθώοι έως αποδείξεως του εναντίου», σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε ότι «έτσι, δεν υπάρχει εργαλειακή χρήση για εκμετάλλευση…»

Το πόρισμα αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής σε ειδική συνεδρίαση που θα καθοριστεί με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων.

Παρατείνονται οι εργασίες της Εξεταστικής για την Υγεία

Τι ειπώθηκε στη συζήτηση στην Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στην Υγεία, σχετικά με το κεφάλαιο του Πορίσματος του ΣΥΡΙΖΑ που αφορά στο Φάρμακο

Η παράταση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπή για τα σκάνδαλα στην Υγεία συναποφασίστηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση που αφορά το πόρισμα για τη δημόσια επιβάρυνση στον χώρο του φαρμάκου.

Αντί για την ερχόμενη Πέμπτη όταν και είχαν προγραμματιστεί να συζητηθούν τα πορίσματα των κομμάτων για τα σκάνδαλα στο ΚΕΕΛΠΝΟ, η εν λόγω συζήτηση μεταφέρεται για την Τρίτη 4/12. Στις 6/12 θα πραγματοποιηθεί η τελευταία συνεδρίαση επί του συνόλου των σκανδάλων («Ερρίκος Ντυνάν», αρθροσκοπήσεις, ΚΕΕΛΠΝΟ και φάρμακο) που διερευνήθηκαν από την Επιτροπή και έπειτα στις 10/12 το πόρισμα θα παραδοθεί στον πρόεδρο της Βουλής.

Από την πλευρά της πλειοψηφίας, ο εισηγητής Σάκης Παπαδόπουλοςμετέφερε στα μέλη της επιτροπής συνοπτικά το περιεχόμενο του πορίσματος του ΣΥΡΙΖΑ για την επιβάρυνση της δημόσιας δαπάνης στο φάρμακο κάνοντας λόγο για 23 δισ. ευρώ περίπου για το φάρμακο και 85 δισ. περίπου ευρύτερα στο χώρο της Υγείας.

Ο κ. Παπαδόπουλος στη γενική τοποθέτησή του δήλωσε ότι «στο σχέδιο πορίσματος του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν εκτεταμένες αναφορές στο θέμα διαφθορά και υγεία» και εξήγησε ότι «οι αναφορές αυτές κρίθηκαν αναγκαίες για να επισημανθεί ότι η Ελλάδα που αλλάζει σελίδα, δεν πρέπει να επιτρέπει τη διαιώνιση τις διαφθοράς στο δημόσιο βίο και ειδικά στον ευαίσθητο χώρο της υγείας». Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ακόμα για «διασπάθιση χρήματος στο χώρο της υγείας από το 1997-20014» και σημείωσε ότι «μαζί με τα εξοπλιστικά η υγεία αποτελούσε βασική αιτία της χρεοκοπίας και εν συνεχεία της φτωχοποίησης της χώρας».

Σχετικά με τα αντιικά εμβόλια ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «αποτελούν κραυγαλέα και ύποπτη υπόθεση κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος» και προσέθεσε ότι «ο τότε υπουργός Υγείας κ. Αβραμόπουλος ζήτησε τη σύναψη δανείου για αγορά εμβολίων λόγω της πανδημίας, πήρε 223 εκατομμύρια ευρώ δάνειο και 16 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου και από τα 16 εκατομμύρια εμβόλια, εμβολιάστηκαν μόνο 400.000 περίπου πολίτες». Τέλος ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ενώπιον της επιτροπής ότι «με το πόρισμα του ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την πρόθεση να σπιλώσει κανένα» και έκανε λόγο για πολιτικές ευθύνες πρώην υπουργών και στελεχών.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Βλάχος από τη μεριά του χαρακτήρισε το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ «ατεκμηρίωτο και ασύνδετο» τονίζοντας ότι «το πόρισμα που παρουσίασε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να στηρίξει κατηγορίες για πολιτικά πρόσωπα». Αναφορικά με τα αντιικά φάρμακα ο κ. Βλάχος τόνισε χαρακτηριστικά: «Το 2009 υπήρχε πανδημία και επειδή οι πολίτες δεν πείστηκαν ώστε να κάνουν όλοι το εμβόλιο αυτό, δεν σημαίνει ότι η προμήθεια ήταν λάθος».

Σε άλλα σημεία της τοποθέτησής του ο εισηγητής της ΝΔ υποστήριξε ότι «πολλές δόσεις από αυτές που παραγγέλθηκαν, δεν παραδόθηκαν και φυσικά δεν πληρώθηκαν» και εξήγησε ότι «το ποσό του δανείου που ζήτησε τότε ο υπουργός κ. Αβραμόπουλος αφορούσε ολόκληρη την αντιμετώπιση πανδημίας». Τέλος ο κ. Βλάχος δήλωσε την απόλυτη ικανοποίησή του που τότε, σε συνθήκες πανδημίας, δεν υπήρχε ούτε ένας άνθρωπος που κινδύνευσε δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Ευτυχώς που δεν χάθηκε ούτε ένας άνθρωπος και ας μείνανε κάποια εμβόλια».

Αναφορικά με την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης ο κ. Βλάχος, τέλος, υποστήριξε ότι αυτή «μετά το 2000 αυξήθηκε παγκοσμίως και όχι μόνο στην Ελλάδα δεδομένου ότι μπήκαν καινοτόμα φάρμακα στην αγορά».

Η εισηγήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου κατέθεσε στην επιτροπή το 30σέλιδο πόρισμα του κόμματός της και εξέφρασε τη δυσφορία της ότι η επιτροπή δεν αφιέρωσε όσο χρόνο θα έπρεπε για την εξέταση του θέματος «Φάρμακο». Η κ. Χριστοφιλοπούλου σημείωσε ακόμη ότι «το φάρμακο παραμένει ο μεγάλος ασθενής στη χώρα μας αλλά και πρόκληση επενδύσεων» και προσέθεσε ότι το κόμμα της δεν μπορεί να παραγνωρίσει την μεγάλη αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης που υπήρξε από την περίοδο 2005-2009.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης με τη σειρά του κατηγόρησε και το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ διαχρονικά για τα όσα γίνονται στον τομέα «Φάρμακο» και σημείωσε ότι το φάρμακο αποτελεί ένα από τους κρίκους της καπιταλιστικής φαρμακοβιομηχανίας.

Ο Γιώργος Μαυρωτάς, ως εισηγητής του Ποταμιού, δήλωσε ότι «δεν βρέθηκαν προσωποποιημένες ευθύνες πολιτικών προσώπων» και συμπλήρωσε ότι «τα συμπεράσματα που υπάρχουν στο πόρισμα είναι ότι ουδεμία ευθύνη φέρει η πολιτική ηγεσία, δεν υπάρχει ποινική ευθύνη υπουργών, όμως υπάρχουν πολιτικά πολλά που δεν έγιναν και πρέπει να γίνουν και δεν εξαιρείται και αυτή η κυβέρνηση». Συμφώνησε δε και αυτός με τη σειρά του με την κ. Χριστοφιλοπούλου ότι αφιερώθηκε πολύ λίγος χρόνος από την Επιτροπή για το «Φάρμακο».

Τέλος, ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλοςυποστήριξε απόλυτα το πόρισμα της πλειοψηφίας και σημείωσε ότι δουλειά της Εξεταστικής Επιτροπής δεν είναι η απόδοση ποινικών ευθυνών αλλά να αναδείξει γεγονότα τα οποία πρέπει να διερευνηθούν από την Δικαιοσύνη.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τι αναφέρει αναλυτικά το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως αναφέραμε χθες, Δευτέρα, το πόρισμα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το Φάρμακο καταγράφει «υπερβολική φαρμακευτική δαπάνη, κυρίως στο θέμα των εμβολίων και των αντιικών φαρμάκων». Από τα στοιχεία που υπάρχουν στο πόρισμα, εκτιμάται ότι η συνολική επιβάρυνση όσον αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας το εξεταζόμενο διάστημα (1997-2014) ανέρχεται στα περίπου 23 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο πόρισμά τους εντοπίζουν σημεία, τα οποία «χρήσουν περαιτέρω έρευνας από κάθε άποψη» και ζητούν να διερευνηθούν τα παρακάτω πεδία:

«α) Να ερευνηθεί ο λόγος ή οι λόγοι για τους οποίους συγκεκριμένα πορίσματα διωκτικών και ερευνητικών Αρχών (ΣΕΥΠ, ΓΛΚ, ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΟΡΚΩΤΟΙ κ.λπ.) τα οποία αποκάλυπταν τέλεση συγκεκριμένων παράνομων πράξεων και παραλείψεων με συνακόλουθη βλάβη του Δημοσίου μεγάλης αξίας δεν καταγγέλθηκαν από τους παραλήπτες τους Υπουργούς Υγείας στις αρμόδιες δικαστικές αρχές όπως ρητά επιτάσσει το άρθρο 37 Κ.Π.Δ

β) Να ερευνηθεί η περίπτωση της υπερβολικά υψηλής παραγγελίας αντιικών εμβολίων καθώς και οι αιτίες της μη αξιοποίησής τους.

γ) Να ερευνηθεί εάν αληθεύει ή όχι ότι συγκεκριμένος υψηλόβαθμος υπάλληλος του υπουργείου ήταν ο μόνος που κατείχε τον «κλειδάριθμο» με τον οποίο «ανοίγουν» οι τιμές των φαρμάκων στις Ευρωπαϊκές Χώρες

δ) Για ποιο λόγο και με ποιες αιτιολογήσεις δεν ενεργοποιήθηκε η υφιστάμενη Επιτροπή διαπραγμάτευσης ειδικά για το διάστημα 2010-2014 οπότε είχαν επιβληθεί οι περιοριστικές πολιτικές στην φαρμακευτική δαπάνη».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ, «η ραγδαία αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελλάδα από το 1987 έως το 2014 δεν προήλθε από κάποιο ακραίο φυσικό φαινόμενο, αλλά ήταν αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών που οδήγησαν στην ανεξέλεγκτη αύξηση της κερδοφορίας των φαρμακευτικών εταιρειών και τη διασπάθιση πόρων του ελληνικού δημοσίου».

Στο πόρισμα αναγράφεται, επίσης, ότι «η πρώτη μεγάλη νομοθετική παρέμβαση που οδήγησε στην απότομη αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης έγινε με την από 07-11-1997 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατάργηση των επιβαρύνσεων υπέρ τρίτων επί της τιμής των φαρμάκων» της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ υπό την πρωθυπουργία του Κώστα Σημίτη και του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Γείτονα, όπου καταργήθηκαν οι εισφορές υπέρ του α) Τ.Σ.Α.Υ., β) Τ.Ε.Α.ΥΦ.Ε. και γ) Ε.Ο.Φ και η έναρξη ισχύς της κατάργησης των εισφορών θα άρχιζε από την έκδοση του νέου δελτίου λιανικών τιμών των φαρμάκων, δηλαδή, το πρώτο δελτίο τιμών του 1998 […] Απόρροια της παραπάνω Π.Ν.Π. ήταν η μεταβίβαση των πόρων, που θα προέρχονταν από τις πωλήσεις των φαρμάκων στα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΕΟΦ, στις φαρμακευτικές εταιρείες. Ακόμα, με τη ζήτηση φαρμάκων να παραμένει σταθερή το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει αύξηση των τιμών […] Με την παραπάνω ΠΝΠ υπήρξε μια διπλή παρέμβαση υπέρ των φαρμακευτικών εταιρειών τόσο με την αύξηση των τιμών, όσο και με τη μη προβλεπόμενη μέχρι τότε απόδοση των εισφορών επί των φαρμάκων προς όφελος των φαρμακευτικών εταιρειών».

Όπως περιγράφεται και στην Εισαγωγή του πορίσματος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ «υπήρξαν γεγονότα και περιστατικά εκτεταμένης διαφθοράς στην Υγεία, και, σε συντομία, ένα μικρό μέρος της έχει ως εξής: Προβάλλει αμείλικτο το ερώτημα: Υπάρχει διαφθορά στην Υγεία, ή μάλλον ΚΑΙ στην Υγεία; Η απάντηση είναι: διαφθορά υπάρχει κυρίως στο χώρο της Υγείας, όπως και στο χώρο των εξοπλιστικών δαπανών, μάλιστα έχει συναχθεί από μελέτες και έρευνες ότι το σύνολο της διαφθορά στα εξοπλιστικά και την υγεία έχει τέτοια και τόση έκταση, ώστε δεν θα ήταν καθόλου παρακινδυνευμένο να λεχθεί ότι η διαφθορά στους τομείς αυτούς ευθύνονται, αν όχι αποκλειστικά, τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό για τη χρεοκοπία της χώρας. Και για να μη θεωρηθεί ότι ο ισχυρισμός αυτός είναι είτε αυθαίρετος είτε αποσκοπεί απλά να θέσει προ των ευθυνών τους μόνο τις προηγούμενες κυβερνήσεις, και σήμερα τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους, αναφέρουμε απόψεις και θέσεις πρωτοκλασάτων στελεχών των κυβερνήσεων αυτών».

https://www.docdroid.net/sq48pqE/porisma-syriza-gia-thn-ypooesh-toy-farmakoy.pdf

Αναφερόμενοι στον τομέα «Διαφάνεια – εξυγίανση στο χώρο της Υγείας», οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν στο πόρισμά τους:

«Στην ημερίδα που συνδιοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων με το Υπουργείο Υγείας, με θέμα «Διαφάνεια και Δεοντολογία στο χώρο της Υγείας», (19-06-2013), διαπιστώθηκε ότι ο τομέας της υγείας μαστίζεται από εκτεταμένη διαφθορά και διαπλοκή. Έγιναν σημαντικά βήματα προς κατεύθυνση της εξυγίανσης, της περιστολής των δαπανών, της πάταξης των κυκλωμάτων και εντοπίστηκαν τα προβλήματα που χρήζουν αντιμετώπισης, όπως: ο χρηματισμός γιατρών, οι διαβλητές διαδικασίες προμηθειών, οι υπερτιμολογήσεις ιατρικών μηχανημάτων, οι υπερσυνταγογραφήσεις και η πολυφαρμακία, η διάθεση φαρμάκων με κόστος πολλαπλάσιο από εκείνο των άλλων χωρών. Όλα αυτά συνιστούν μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν την θλιβερή εικόνας της διαφθοράς και της διαπλοκής στο χώρο της υγείας […] Διαπιστώθηκε ακόμη, ότι και σε μία περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, ορισμένοι, κοινωνικά ανάλγητοι, συνεχίζουν αδίστακτα να κερδοσκοπούν και μάλιστα στον ευαίσθητο τομέα της υγείας απέναντι σε εκείνους που δίνουν μάχη για τη ζωή και εκείνους που προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανά τα ασφαλιστικά ταμεία […] Κερδοσκοπούν, όταν προμηθεύουν σε πολλαπλάσιες τιμές από εκείνες του εξωτερικού: Ραδιοφάρμακο, που εισάγεται στην τιμή των 623 ευρώ και διατίθεται στους ασθενείς έναντι 3300 ευρώ στην Ελλάδα, ενώ στη Γαλλία έναντι 1087 ευρώ. Υπερτιμολόγηση ιατρικών μηχανημάτων μέχρι 2.000% ή 45 φορές με τιμές μεγαλύτερες από εκείνες που διατίθενται στο εξωτερικό. Ακριβότερα ιατρικά μηχανήματα κατά 400%: μηχανική βαλβίδα καρδιάς της οποίας το πραγματικό κόστος αγοράς, όπως προκύπτει από το τιμολόγιο, ανερχόταν σε 1.225 ευρώ, τιμολογήθηκε στη συνέχεια από offshore εταιρεία και την προμήθευσαν στα νοσοκομεία έναντι 5.450 ευρώ».

Αναφορικά με το «Φάρμακο και τις προμήθειες στο χώρο της Υγείας», στο πόρισμα της πλειοψηφίας αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω: «Οι οικονομικές – πολιτικές – νομικές διαστάσεις του όλου πλέγματος των προβλημάτων τα οποία ελέγχθηκαν στην Εξεταστική Επιτροπή Διερεύνησης των Σκανδάλων στην Υγεία και στο Φάρμακο, τους 18 μήνες λειτουργίας της, είναι κολοσσιαίες. Από το υλικό που παραλάβαμε και τις μαρτυρικές καταθέσεις, μπορεί να αποτιμηθεί κατά προσέγγιση το μέγεθος της ζημιάς κατά του δημοσίου συμφέροντος από τη σκανδαλώδη διαχείριση του δημοσίου χρήματος στο φάρμακο και τις προμήθειες στο χώρο της υγείας. Οι παράμετροι είναι πολλές και ο όγκος των δεδομένων – των στοιχείων τεράστιος. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι βέβαιο πέραν πάσης αμφισβήτησης ότι υπήρχαν: Παθογένειες, στρεβλώσεις, σπατάλες, συναλλαγές, μίζες, ρεμούλα, διαφθορά, εκμαυλισμός συνειδήσεων, δωροδοκίες και δωροληψίες, διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Εξωφρενικές τιμές ορισμένων φαρμάκων, απουσία μηχανισμού προετοιμασίας της τιμολόγησης και ανατιμολόγησης νέων φαρμάκων μέχρι τον Νοέμβριο του 2013. Διαπλεκόμενη τιμολογιακή πολιτική φαρμάκου, χωρίς καμία διαπραγμάτευση τιμών επί σειρά ετών. Αυθαίρετη απόσυρση δοκιμασμένων φθηνών και αποτελεσματικών φαρμάκων υπέρ νεότερων ακριβών φαρμάκων των ίδιων Φαρμακευτικών Εταιριών. Απευθείας αναθέσεις προμηθειών και τεράστιες υπερτιμολογήσεις σε σύγκριση με τις αντίστοιχες τιμές στη διεθνή αγορά, στην δαπάνη για τον μοριακό έλεγχο του αίματος, στις προμήθειες αξονικών – μαγνητικών τομογράφων, υπερηχογράφων, γ-καμερών, αναλυτών και άλλων μηχανημάτων βιοϊατρικού εξοπλισμού, ορισμένα από τα οποία μηχανήματα, όπως τώρα αποκαλύπτεται παρέμεναν αχρησιμοποίητα καθώς και υγειονομικού υλικού πολλών Νοσοκομείων της χώρας όπως αποκάλυψαν οι έλεγχοι».

Σε άλλο σημείο του Πορίσματος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι «η εκτίμηση της συνολικής οικονομικής επιβάρυνσης για τη χώρα κατά το εξεταζόμενο διάστημα από το μεγάλο φαγοπότι, από τη σκανδαλώδη διαχείριση του δημοσίου χρήματος στην υγεία και το φάρμακο, κατά την προσέγγιση αρκετών μαρτύρων και μελετητών των ζητημάτων της υγείας, αγγίζει τα 23 δις περίπου στο φάρμακο (η συνολική δαπάνη υγείας υπολογίζεται στα 265 δις ευρώ, ενώ η συνολική φαρμακευτική δαπάνη – δημόσια και ιδιωτική – στο διάστημα που εξετάζουμε (1997-2015) ανήλθε σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΦ στα 93 δις ευρώ περίπου). Η εκτίμηση αυτή βρίσκει σύμφωνους τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Π. Πολάκη, τον πρώην Υπουργό Υγείας κ. Γ. Σούρλα, τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, κ. Παπασπύρου, τον Γενικό Επιθεωρητή του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), κ. Στ. Ευαγγελάτο».

Τέλος, για τα αντιικά εμβόλια, τα συμπεράσματα του πορίσματος είναι τα εξής: «Η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί μια ξεκάθαρη περίπτωση κραυγαλέας και ύποπτης κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος στον χώρο της υγείας. Το 2005 o ΕΟΦ δέχθηκε εισηγήσεις από το ΚΕΕΛΠΝΟ για λήψη άμεσων μέτρων προς αντιμετώπιση επαπειλούμενης πανδημίας γρίπης. Το 2006 ο Υπουργός Υγείας κ. Αβραμόπουλος ζητά τη σύναψη δανείου ύψους 300 εκ. για την αντιμετώπιση της κατάστασης (αγορά εμβολίων, προετοιμασία κέντρων εμβολιασμού, πρόσληψη προσωπικού κ.λπ.). Τελικώς, εγκρίθηκε δάνειο 223 εκ. ευρώ για την αγορά 16 εκατ. δόσεων του αντιγριπικού εμβολίου και ένα μέρος διατέθηκε για την προμήθεια 200 χιλιάδων σκευασμάτων του αντιικού φαρμάκου Symmetrel και 500 χιλιάδων σκευασμάτων οσελταμιβίρης (Tamiflu, Relenza ) σε 2 δόσεις (200.000 την 1η φορά και 300.000 τη 2η ). Από αυτή την ποσότητα των 700.000 σκευασμάτων τα 495.440 σκευάσματα οσελταμιβίρης έμειναν αδιάθετα και βρέθηκαν ληγμένα -ανάμεσα σε άλλα- στην Κεντρική Αποθήκη Υγειονομικού Υλικού στον Ταύρο κατά τον έλεγχο που διενήργησε το ΣΕΥΥΠ. Το καταπληκτικό είναι όμως ότι από τις 16 εκατ. δόσεις του αντιγριπικού εμβολίου χρησιμοποιήθηκαν μόνο 350.000 δόσεις».

 

Σάκης Παπαδόπουλος : Κάθαρση και πολιτική συμμαχιών

Οξύτατους τόνους χρησιμοποίησαν οι  πρώην Πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Αντώνης Σαμαράς κατά του ΣΥΡΙΖΑ για ζητήματα που σχετίζονται με τη συνεχιζόμενη διερεύνηση κραυγαλέων Σκανδάλων διασπάθισης του δημοσίου χρήματος στα εξοπλιστικά προγράμματα, στο σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, στις προμήθειες, στη φαρμακευτική πολιτική, στην Υγεία.

  • Ο κ.Σημίτης αντέδρασε σπασμωδικά στην ανακοίνωση ανοίγματος των προσωπικών λογαριασμών του από την Αρχή Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες. « Η ιστορία δεν γράφεται από τους περιστασιακούς ενοίκους της Εκτελεστικής Εξουσίας» δήλωσε. « Η προαναγγελθείσα επιχείρηση δίωξής μου δεν με αγγίζει. Είναι προφανές ότι η έρευνα στους λογαριασμούς μου είναι ευπρόσδεκτη. Δεν έχω τίποτε να κρύψω. Τα σχετικά δημοσιεύματα εστιάζονται σε συκοφαντίες. Στις συκοφαντίες θα απαντήσω αφού διαπιστώσω ποιοι εμπλέκονται».
  • Ο κ.Σαμαράς έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα « ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» της 17ης/11/18 με προκλητικές αναφορές στη « Σκευωρία» της Εξεταστικής και Προανακριτικής Επιτροπής για το Σκάνδαλο ΝΟΒΑΡΤΙΣ που συνεχίζει να διερευνάται από την Δικαιοσύνη – από την  Γενική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, έχοντας και τον ίδιο στα διερευνώμενα πρόσωπα, μετά από κάποια μαρτυρική κατάθεση.

Οι παρεμβάσεις τους έγιναν ασμένως αποδεκτές από τα Κόμματά τους, τα οποία συνεργάστηκαν στη Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.

  • « Είναι προφανές ότι ο πανικός σας προκειμένου να πλήξετε τη δημοκρατική παράταξη θα σας οδηγήσει να σπιλώσετε μέχρι και τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Είστε αδίστακτοι. Τώρα φτάνετε στον Πρωθυπουργό της ΟΝΕ, του Ελσίνκι, της ένταξης της Κύπρου στη ΕΕ, των μεγάλων έργων που άλλαξαν την χώρα», δήλωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛΛ κ.Γεννηματά, που ταυτόχρονα ανακάλυψε ότι ο σημερινός Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι « βαρίδι».
  • Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ.Ευ.Βενιζέλος διαπίστωνε : « Κάποιοι θέλουν να αμαυρώσουν το εμβληματικό πρόσωπο του ευρωπαϊκού κεκτημένου της χώρας. Ματαιοπονούν αλλά εκτίθενται και εκθέτουν τη Δικαιοσύνη».

Η πολιτική ερμηνεία όλων αυτών των σπασμωδικών αντιδράσεων είναι ευεξήγητη. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ αισθάνονται ιδιοκτήτες τουπολιτικού συστήματος διακυβέρνησης  στην Ελλάδα και επιχειρούν με κάθε τρόπο την εκδίωξη των παρείσακτων και την παλινόρθωση του « γνώριμου» συστήματος εξουσίας. Η ΝΔ για να επανακτήσει τους « αξιολάτρευτους» θώκους της νεοφιλελεύθερης – διαπλεκόμενης με τους ισχυρούς του πλούτου – εξουσίας, το ΚΙΝΑΛΛ για να αισθάνεται κληρονόμος « της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης που φτάνει έως τον Ελευθέριο Βενιζέλο» και να ξανασυνεργαστεί « προγραμματικά» με τη « μεταρρυθμιστική»  ΝΔ, διότι « ο ΣΥΡΙΖΑ μας έβριζε ως Γερμανοτσολιάδες και τώρα μας σπιλώνει ρίχνοντας λάσπη στον ανεμιστήρα…».

Ευεξήγητη η ερμηνεία, κατανοητό το υπαρξιακό άγχος και η προσπάθεια του ΚΙΝΑΛΛ να βελτιώσει τους συσχετισμούς δυνάμεων με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πρόκειται για μάχη οπισθοφυλακών :

1ον, γιατί τα ζητήματα της Κάθαρσης από τα αίτια και τους υπαίτιους των εκρηκτικών ελλειμάτων, της υπερχρέωσης, της μετατροπής της Ελλάδας σε οικονομικό προτεκτοράτο των δανειστών της, μετά από ένα μεγάλο πάρτυ διαφθοράς – σπατάλης – συναλλαγών – ρεμούλας – εκμαυλισμού συνειδήσεων – δωροδοκιών και δωροληψιών – διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, είναι ηθικό και πολιτικό καθήκον προς μια κοινωνία που λεηλατήθηκε – που θέλει « πίσω τα κλεμμένα»  και προς μία χώρα που θέλει να αλλάξει σελίδα για να κερδίσει την ολιστική ανασυγκρότησή της.

2ον, γιατί οι επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για « δόγματα Πολάκη» προκειμένου να ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά των πολιτικών αντιπάλων της Κυβέρνησης,  είναι – στην ουσία τους –  επιθέσεις προς τη Δικαιοσύνη, προς την Γενική Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προς την Εισαγγελία Καταπολέμησης της Διαφθοράς, προς την Αρχή Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες, προς τη Γενική Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης, προς το ΣΕΥΥΠ… ως Όργανα καθοδηγούμενα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

3ον, γιατί η κατεύθυνση του ΚΙΝΑΛΛ να επιδιώκει « τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ» αγνοεί όλες τις διεργασίες στην Ευρώπη για Συμμαχία της Σοσιαλδημοκρατίας με την Αριστερά και πριμοδοτεί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα του κ.Βέμπερ, την Ευρωπαϊκή Ακροδεξιά και τον νεοφιλελεύθερο δεξιό λαϊκισμό της ΝΔ του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

4ον, γιατί τα ζητήματα που ενδιαφέρουν τώρα τον λαό είναι οι ασφαλιστικές και φορολογικές ελαφρύνσεις, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η επιδότηση ενοικίου σε 300.000 δικαιούχους  και των ασφαλιστικών εισφορών για νέους εργαζόμενους, οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, η κατάργηση της περικοπής των προσωπικών διαφορών στις συντάξεις, η επιστροφή των αναδρομικών, ο κατώτερος βασικός μισθός, η ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η επεκτασιμότητα των κλαδικών ΣΣΕ, οι αναγκαίες προσλήψεις στην υγεία – την ειδική αγωγή – το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι – την εκπαίδευση, οι ελαφρύνσεις στη φαρμακευτική δαπάνη… και οι θέσεις που παίρνουν τα Κόμματα για τα δικαιώματά τους, για τα ζητήματα των συγκρούσεων ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία, για τις μεταρρυθμίσεις, για τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη…

Η πολιτική των  Συμμαχιών διαφορετικών Πολιτικών Υποκειμένων, ήταν και είναι αντικειμενικά ένα πολύ δύσκολο ζήτημα,  που εκτός από ιδέες – μακρόπνοες στοχεύσεις – ιδανικά – κοινωνικά οράματα,   αγγίζει και τη ψυχολογική σφαίρα,  προσωπικές φιλοδοξίες, ατομικές στρατηγικές… Εάν την απαλλάξουμε από τον άκρατο υποκειμενισμό, από αγκυλώσεις – στερεότυπα –  αναζήτηση ρόλων, από αντιλήψεις για ενοικιαστές και ιδιοκτήτες  και την κάνουμε αναζήτηση αξιόπιστων προγραμματικών συγκλίσεων στα μεγάλα διακυβεύματα για την Ελλάδα της νέας εποχής στην Ευρώπη των ανθρωπιστικών αξιών που διεκδικούμε, μπορούμε να ελπίζουμε…

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΚΗΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ – ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΕΠΕΚΕ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ – ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΣ ΜΕ ΝΕΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ Ο ΣΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Με νέες αρμοδιότητες στις «πολιτικές» αποσκευές του εδώ και λίγες μέρες, ο Βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του trikalaIN, ο Τρικαλινός Βουλευτής εμφανίζεται αρκετά ενισχυμένος σε κυβερνητικό επίπεδο, αφού εκλέχθηκε Πρόεδρος της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων στο 3ο θερινό τμήμα της Βουλής και μάλιστα το πρωί της Τρίτης, θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση της επιτροπής για την επικύρωση της δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχου στο ΕΣΥ.

Κατά τα λοιπά ο Σάκης Παπαδόπουλος, μέσα από μια πολιτική διαδρομή ως Βουλευτής με χαμηλούς τόνους μεν, αλλά με έργο και ουσία δε, σε συνδυασμό με το ιατρικό του λειτούργημα που βοήθησε πολύ κόσμο, στοχεύει να εξασφαλίσει και πάλι την εκλογική πρωτιά στο ψηφοδέλτιο του κόμματος του στις εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν…

Η Ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Meteora Voice | 7:20 π.μ. Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018 |

Με αφορμή την Ίδρυση πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και την έλευση του Υφυπουργού  Παιδείας Δ. Μπαξεβανάκη»Εμβληματική πρωτοβουλία η ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, μιλώντας στο Αιγάλεω.

Τόνισε ότι αυτή η πρωτοβουλία δεν άρεσε σ΄αυτούς:

  1. Σε αυτούς που θεωρούν ότι η γνώση, η έρευνα, η ακαδημαϊκή εξέλιξη, οφείλουν να υπόκεινται σε ταξικούς διαχωρισμούς.
  2. Σε αυτούς που θεωρούν ότι η εκπαίδευση συγκροτεί ένα μικρόκοσμο της αγοράς, στον οποίο κάποια ιδρύματα πρέπει να αποτελούν την ελίτ, για τους λίγους, τους ικανούς, τους άξιους και κάποια άλλα, να είναι σε δεύτερο πλάνο, σε μια άλλη ταχύτητα»

Μιλώντας για τα ΤΕΙ της Αθήνας και του Πειραιά, ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε ότι υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα στην ακαδημαϊκή πραγματικότητα των δύο Ιδρυμάτων και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους, για να τονίσει ότι «αυτό ακριβώς θεραπεύει η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής».

Αναγνώρισε την ακαδημαϊκή πραγματικότητα , που έχει διαμορφωθεί στα δύο ιδρύματα.

Η διαμόρφωση του νέου Πανεπιστημίου έγινε έχοντας ως γνώμονα ακαδημαϊκά κριτήρια, αντίθετα με λογικές επικαλύψεων, πολυδιάσπασης και υπερεξειδίκευσης.  Όμως υπήρξε μέριμνα, ώστε καμία εργαστηριακή ή κτηριακή επένδυση να μη χάσει τον ρόλο της και σε καμία περίπτωση να μη θιγεί το εργασιακό καθεστώς του προσωπικού των Ιδρυμάτων και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, απεναντίας μάλιστα, είναι προφανές ότι θα υπάρξει αναβάθμιση.

Χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, «σε μια από τις πλέον αδικημένες περιοχές της Αττικής, δείχνει εξαρχής το ενδιαφέρον της παρέμβασης, με τρόπο πραγματικά αναπτυξιακό, κοινωνικό και ταυτόχρονα ακαδημαϊκό».

Πρόσθεσε ότι «αποτελεί μία ακόμα τομή στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των ανισοτήτων και της ταξικών διαχωρισμών και είναι δεδομένο ότι θα συνδράμει στην περαιτέρω αναβάθμιση της περιοχής».

Η  περίπτωση του Νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής δεν είναι μια περίπτωση τεχνητής δήθεν ανωτατοποίησης των ΤΕΙ, σαν αυτή που είχε γίνει πριν 17 χρόνια, το 2001. Εκείνη ήταν μια εντελώς επικοινωνιακή κίνηση, η οποία πρόσθεσε ένα «Α» στον τίτλο των ΤΕΙ και τα έκανε ΑΤΕΙ, «σαν η τότε πολιτική ηγεσία να έβγαλε με αυτά τα μικρά «βαφτίσια» την υποχρέωσή της απέναντι στα παιδιά που σπούδαζαν στα ΤΕΙ και στους διδάσκοντες των ιδρυμάτων».

Πολλές γενιές αποφοίτων των ΤΕΙ κλήθηκαν να βρουν τη θέση τους στην αγορά εργασίας χωρίς να έχουν θεσμοθετημένα επαγγελματικά δικαιώματα».

Αντίθετα, αυτή η κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία και δημιούργησε ειδικές επιτροπές «για να θεραπεύσει άλλη μία στρέβλωση, αυτή της μη ύπαρξης θεσμοθετημένων επαγγελματικών δικαιωμάτων που ταλαιπωρεί τους αποφοίτους των ΤΕΙ».

Θύμισε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε καταργήσει την δυνατότητα των αποφοίτων των ΕΠΑΛ να εισάγονται στα Πανεπιστήμια. Δεν αρκούσε η διαρκής υποβάθμιση των επαγγελματικών λυκείων. Έπρεπε να τους απαγορευτεί και η δυνατότητα να σπουδάσουν στο Πανεπιστήμιο». Έτσι, όπως είπε, επαναφέραμε τη δυνατότητα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια για τους απόφοιτους των ΕΠΑΛ.

Όλα αυτά όμως, δεν γίνονται ξεκομμένα από τον συνολικότερο σχεδιασμό και την νέα εποχή για την χώρα μας που ανοίγεται τους επόμενους μήνες με το τέλος των προγραμμάτων στήριξης».

Τόνισε ότι προτεραιότητες είναι η αύξηση της χρηματοδότησης και η καταπολέμηση της υφιστάμενης υποστελέχωσης

Ως απόδειξη των προθέσεων της κυβέρνησης  είναι το γεγονός ότι εξασφαλίστηκε εντός του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, έκτακτη επιχορήγηση, ύψους 52 εκατομμυρίων ευρώ στα ΑΕΙ, αυξάνοντας την επιχορήγηση των ΑΕΙ, για πρώτη φορά τα τελευταία 6 χρόνια.

Παπαδόπουλος Σάκης
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων
Συντονιστής ΕΠΕΚΕ Υγείας

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων με τον Αντιπρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Κορέας

12.03.2018

Η συμβολή των κοινοβουλίων στα θέματα ειρήνης, οικονομίας, καινοτομίας συζητήθηκε στη συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων με τον Αντιπρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Κορέας

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης συναντήθηκε σήμερα με τον Αντιπρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Κορέας κ. Joo Sun Park, συνοδευόμενο από πενταμελή διακομματική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία.

Οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στις διαχρονικά άριστες σχέσεις των δύο κρατών και των λαών τους, αλλά και στην πρόθεση για περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση των διμερών σχέσεων σε κυβερνητικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο, με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Βούτση να επισημαίνει πρωτίστως το ενδιαφέρον της Ελλάδας για την επικράτηση της ειρήνης στην περιοχή, αλλά και σε όλον τον κόσμο.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στα σύνορα της Ευρώπης, με δύο μόνιμα αποσταθεροποιημένες περιοχές, τη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική. Έχουμε επομένως πολύ μεγάλη ευαισθησία στα θέματα της ειρήνης, του πυρηνικού αποκλεισμού και στην ανάγκη υπέρβασης της έντασης που υπάρχει στην Κορεατική Χερσόνησο και ευρύτερα. Προς αυτή την κατεύθυνση, πιστεύουμε ότι διαδραματίζετε πολύ σημαντικό ρόλο στο να αναζητηθούν λύσεις ειρήνης» είπε ο κ. Βούτσης.

«Η Ελλάδα αποτελεί για εμάς μια φίλη χώρα, σύμμαχο, η οποία κυριολεκτικά έχυσε αίμα για την ειρήνη και τη δημοκρατία της Κορέας και ο λαός μας είναι αιώνια ευγνώμων γι’ αυτό. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για ακόμα μια φορά, καθώς στις διεθνείς σκηνές η Ελλάδα πάντοτε υποστηρίζει τις θέσεις της Κορέας, όπως κι εμείς υποστηρίζουμε τις θέσεις σας» είπε ο Αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Κορέας κ. Joo Sun Park, προσθέτοντας πως «από τον Πόλεμο της Κορέας μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις των δύο χωρών έχουν αναπτύξει σε μεγάλο βαθμό και σε διάφορους τομείς την ελληνο-κορεατική φιλία και υψηλό επίπεδο συνεργασίας στους τομείς του πολιτισμού, της οικονομίας και του εμπορίου». «Θα θέλαμε να συμβάλλουμε κι εμείς ως Βουλή, ώστε να πετύχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα», σημείωσε ο Αντιπρόεδρος της Κορεατικής Εθνοσυνέλευσης και απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Βούτση να επισκεφθεί τη χώρα του.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, υπογραμμίζοντας τον ρόλο που διαδραματίζει η Κορέα στον τομέα της καινοτομίας διεθνώς, πρότεινε την ενίσχυση της συνεργασίας με την Ελλάδα σε αυτό το επίπεδο, ενώ δεν παρέλειψε να εισηγηθεί τη στενότερη συνεργασία των ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα εξοπλισμού πλοίων κατά τη ναυπήγησή τους.

«Η Κορέα, όπως κι εσείς επισημάνατε, είναι μια τεχνολογικά προηγμένη χώρα, θέλω ωστόσο να εξάρω το υψηλό επίπεδο μόρφωσης του ανθρώπινου δυναμικού της Ελλάδας» απάντησε ο κ. Joo Sun Park, προσθέτοντας πως «αν μπορέσουμε να συνδέσουμε αυτά τα δύο στοιχεία θα έχουμε κάτι καλό στο μέλλον». Απαντώντας στον Πρόεδρο της Βουλής για το ζήτημα της προμήθειας εξοπλισμού πλοίων, ο Αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Κορέας, αναφέρθηκε στην «πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της ναυπήγησης και της ναυτιλίας» και διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Βουλής πως η εν λόγω πρόταση έχει συζητηθεί σε κυβερνητικό επίπεδο και έχει προωθηθεί στις ναυπηγικές εταιρείες που «έχουν εκφραστεί θετικά να συμβάλλουν σε αυτήν την προσπάθεια εφόσον συμφωνήσουν οι πλοιοκτήτες».

Τέλος, ο Αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Κορέας, αναφερόμενος στη διοργάνωση των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Πιόνγκτσανγκ 2018, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής, γιατί, όπως είπε, η Ελλάδα έχει συμβάλει κατά πολύ στη διοργάνωση του κορυφαίου αυτού αθλητικού γεγονότος, όπου έγινε μια επιτυχής προσπάθεια κοινής συμμετοχής των δύο κρατών της Κορεατικής Χερσονήσου. «Ελπίζω να επιτευχθεί μια περαιτέρω εξέλιξη, η επικοινωνία μεταξύ Β. Κορέας και ΗΠΑ» πρόσθεσε.

Τον Αντιπρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Κορέας συνόδευαν τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης κ. Chan Yeol Lee, κ. Won Wook Lee, κ. Shinhwan Oh, κ. Dongmin Ki, καθώς και ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Κορέας στην Αθήνα κ. Youngjip Ahn. Από την ελληνική πλευρά, στη συνάντηση παρέστησαν ο Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γεώργιος Βαρεμένος, ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ν. Κορέας κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο Αντιπρόεδρος της Ομάδας Φιλίας κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Κώστας Αθανασίου και ο διπλωματικός σύμβουλος της Βουλής, Πρέσβης ε.τ. κ. Σπυρίδων Θεοχαρόπουλος.

 

Το φάρμακο άρχισε πλέον να αντιμετωπίζεται ως δημόσιο αγαθό κι όχι ως καταναλωτικό προϊόν

«Το σκάνδαλο Novartis αποδεικνύει ότι η πολιτική φαρμάκου των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ επέτρεψε ένα μεγάλο φαγοπότι που στοίχισε 23 περίπου δισ. ευρώ στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία «

Το σκάνδαλο Novartis αποδεικνύει ότι «η πολιτική φαρμάκου των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ επέτρεψε ένα μεγάλο φαγοπότι» τονίζει στην «Αυγή» ο Σ. Παπαδόπουλος. Ο βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζει μάλιστα ότι η πολιτική φαρμάκου των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ συνετέλεσε στην απώλεια 23 περίπου δισ. ευρώ για το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο Σ. Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι το σκάνδαλο «είναι δεδομένο» και υπογραμμίζει την αναγκαιότητα «να διερευνηθεί διεξοδικά, με υπευθυνότητα, με τεκμηρίωση».

Ο Σ. Παπαδόπουλος τονίζει ότι επί της θητείας της σημερινής κυβέρνησης η πολιτική φαρμάκου έχει αλλάξει σημαντικά, καθώς «το φάρμακο άρχισε να αντιμετωπίζεται ως δημόσιο αγαθό κι όχι ως καταναλωτικό προϊόν». Ο Σ. Παπαδόπουλος σημειώνει ακόμα την αλλαγή στρατηγικής ώστε να θωρακιστεί ο χώρος της Υγείας από τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Παράλληλα, ο Σ. Παπαδόπουλος σχολιάζει ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει θέσει ως «κεντρικό καθήκον» της την «οργάνωση ποιοτικού και αποτελεσματικού Δημόσιου Συστήματος Υγείας από το επίπεδο της πρόληψης μέχρι το επίπεδο της αποκατάστασης».

* Πώς βλέπετε την εμπλοκή όλων αυτών των σημαντικών πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο της Novartis;

Η αναφερόμενη εμπλοκή δύο πρώην πρωθυπουργών και οκτώ πρώην υπουργών στο σκάνδαλο διακίνησης μαύρου χρήματος από τη Novartis προκύπτει από καταθέσεις – μαρτυρίες – εφόδους – υλικό που συγκέντρωσε η Ελληνική Δικαιοσύνη σε μεγάλο χρονικό διάστημα, κατόπιν συνεργασίας της και με τις αντίστοιχες υπηρεσίες των ΗΠΑ, και παραδόθηκε στη Βουλή προς αναζήτηση ποινικών ευθυνών. Το σκάνδαλο του αθέμιτου ανταγωνισμού της Novartis με δωροδοκίες, μίζες, εκμαυλισμό συνειδήσεων, είναι δεδομένο.

Εύχομαι να μην αφορά ενοχές κορυφαίων πολιτικών προσώπων για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή ακόμη και για δωροληψία, παθητική δωροδοκία ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, απιστία. Εύχομαι να μην υπάρχει ποινική ενοχή κανενός και να μην καταλήξουμε σε Ειδικά Δικαστήρια. Όμως το σκάνδαλο Novartis πρέπει να διερευνηθεί διεξοδικά, με υπευθυνότητα, με τεκμηρίωση, και να καταλήξουμε σε πόρισμα στη βάση αποδεικτικών στοιχείων, ακόμη κι αν πρόκειται μόνον για πολιτικές ευθύνες ορισμένων από τους εμπλεκόμενους ή και για το αίτημα της κοινωνίας «να γυρίσουν πίσω τα κλεμμένα».

* Τι σηματοδοτεί το σκάνδαλο Novartis για την πολιτική φαρμάκου τα προηγούμενα χρόνια;

Αποδεικνύει ότι η πολιτική φαρμάκου των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ επέτρεψε ένα μεγάλο φαγοπότι. Επέτρεψε τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, την ασυδοσία των πολυεθνικών φαρμάκου, τις συναλλαγές, τη ρεμούλα. Να θυμίσω ότι η συνολική φαρμακευτική δαπάνη ανερχόταν σε 2.324 εκατ. ευρώ το 2001, σε 3.554 εκατ. ευρώ το 2004, σε 6.346 εκατ. ευρώ το 2009 (5.300 εκατ. ευρώ η δημόσια) και στη συνέχεια, μετά τις μνημονιακές δεσμεύσεις, η δημόσια δαπάνη έγινε σταδιακά 2.371 εκατ. ευρώ το 2013 και 1.950 εκατ. ευρώ το 2014 έως σήμερα. Η πολιτική φαρμάκου Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ συνετέλεσε στην απώλεια 23 περίπου δισ. ευρώ για το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και είναι αποκαλυπτική των αιτίων που οδήγησαν σε εκρηκτικά ελλείμματα και στην υπερχρέωση της χώρας.

* Τι έχει αλλάξει και τι χρειάζεται να αλλάξει ακόμα στην πολιτική φαρμάκου;

Άλλαξαν πολλά. Το φάρμακο άρχισε να αντιμετωπίζεται ως δημόσιο αγαθό κι όχι ως καταναλωτικό προϊόν. Αντιμετωπίζεται ως δικαίωμα των ανθρώπων για πρόσβαση σε όλα τα τεκμηριωμένα μέσα αποκατάστασης της υγείας. Αυτή η αλλαγή στρατηγικής έγινε ορατή και στη νέα πολιτική υγείας του υπουργείου και στον νέο ρόλο του ΕΟΦ, του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας, του ΕΟΠΥΥ, της Επιτροπής τιμολόγησης των φαρμάκων.

Έγινε ορατή στην προσπάθεια του υπουργείου Υγείας να εξασφαλιστούν: επάρκεια φαρμάκων, προσιτές τιμές για τα νέα ακριβά καινοτόμα φάρμακα, τα ογκολογικά φάρμακα και τις εξειδικευμένες θεραπείες, αξιολόγηση της τεχνολογίας της υγείας, θεραπευτικά πρωτόκολλα, δεοντολογική ηλεκτρονική συνταγογράφηση, διείσδυση των ελληνικών ποιοτικών γενόσημων φαρμάκων, στήριξη της παραγωγικής δραστηριότητας της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, σταδιακή ανακούφιση των πολιτών στη συμμετοχή τους στο κόστος των φαρμάκων.

* Ποίες ασφαλιστικές δικλίδες είναι απαραίτητες ώστε ο χώρος της Υγείας να θωρακιστεί από την διαφθορά;

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ, τα όργανα διοίκησης των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, ο ΕΟΦ, το ΚΕΛΠΝΟ, ο ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΣΥ, τα όργανα ελέγχων (ΣΕΥΥΠ, Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης) έχουν πολύ σημαντικό ρόλο στη δημιουργία ασφαλιστικών δικλίδων κατά της διαφθοράς και στη θωράκιση του χώρου της Υγείας από τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Θεσμοθετήθηκε ήδη η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας που έχει πολύ σημαντική ευθύνη για τη δημιουργία διαφανούς ηλεκτρονικής πλατφόρμας και για το αδιάβλητο των προμηθειών. Η Επιτροπή Αξιολόγησης της Τεχνολογίας στην Υγεία αναλαμβάνει να κατοχυρώσει τη σωστή τιμολόγηση. Η Λίστα Χειρουργείων συμβάλλει στη διαφάνεια και την αποφυγή συναλλαγών.

* Ο χώρος της Υγείας αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει ακόμα σ’ αυτόν τον ευαίσθητο τομέα;

Στον ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε καταλήξει στη διαπίστωση ότι κεντρικό μας καθήκον -μετά τη θεσμοθέτηση της ελεύθερης πρόσβασης όλων των πολιτών στις δημόσιες δομές υγείας και τη στήριξη του ΕΣΥ από την κατάρρευση- είναι η οργάνωση ποιοτικού και αποτελεσματικού Δημόσιου Συστήματος Υγείας από το επίπεδο της πρόληψης μέχρι το επίπεδο της αποκατάστασης πλήρους σωματικής – ψυχικής – κοινωνικής ευεξίας. Για να εκπληρώσουμε το καθήκον αυτό οφείλουμε:

* Να ολοκληρώσουμε τη μεταρρύθμιση στο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας και στην Ψυχική Υγεία.

* Να οργανώσουμε Αυτοτελή Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, να έχουμε ποιοτικά προγράμματα εφημεριών, να προωθήσουμε τη συνολική ανασυγκρότηση της επείγουσας περίθαλψης – περιλαμβανομένου του ΕΚΑΒ.

* Να στελεχώσουμε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας με το αναγκαίο προσωπικό, με στοχευμένες – ιεραρχημένες μόνιμες προσλήψεις στις Μονάδες και στα υποστελεχωμένα Τμήματα που να διευκολύνουν και την επιστροφή στην Ελλάδα των νέων γιατρών που εξαναγκάστηκαν σε μετανάστευση.

* Να ανασυγκροτήσουμε διοικητικά το Σύστημα Υγείας και τους οργανισμούς των νοσοκομείων, να προωθήσουμε τη θεσμική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ και τον εξοπλισμό του.

* Να εφαρμόσουμε τη γενικευμένη Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στην Υγεία.

* Να εξαφανίσουμε όλες τις παθογένειες και δυσλειτουργίες του ΕΣΥ.

* Να εξοικονομήσουμε πολύτιμους πόρους με ορθολογική διαχείρισή τους, με κτηριακή ενεργειακή αναβάθμιση, με την κατάργηση όλων των εργολαβιών καθαριότητας – φύλαξης – σίτισης.

* Να αναβαθμίσουμε τη διαρκή εκπαίδευση των λειτουργών της Υγείας.

* Να αυξήσουμε τις δημόσιες δαπάνες Υγείας πάνω από 5,5 % του ΑΕΠ, να αξιοποιήσουμε χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, να συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις στα κοινοτικά όργανα για γενναία αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και για οργάνωση ποιοτικού και δωρεάν Ευρωπαϊκού Συστήματος Υγείας στη διεκδικούμενη κοινωνική εμβάθυνση της Ενωμένης Ευρώπης.

HEALTH DAILY 03.11.2017 DEBATE Σάκης Παπαδόπουλος – Βασίλης Οικονόμου (σελ.6-9)

Μεταξύ Σάκη Παπαδόπουλου ΕΠΕΚΕ Υγείας ΣΥΡΙΖΑ και Βασίλη Οικονόμου Τομεάρχη Υγείας Ν.Δ

5

 

Γιατί δεν ήρθαν Ιατρικός και Οδοντιατρικός Σύλλογος στη συνάντηση με Πολάκη

polakis-atakes-2

Περίεργη αντίληψη για τον διάλογο έχουν οι ηγεσίες του Ιατρικού και Οδοντιατρικού Συλλόγου Τρικάλων.
Δεν ήρθαν λένε – αν και προσκαλεσμένοι – στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου για να συζητήσουν με τον Αναπλ. Υπουργό Υγείας, γιατί διαφωνούν με όσα προβλέπει και όσα δεν περιλαμβάνει το Σ/Ν για τη ΠΦΥ.
Όμως διάλογος γίνεται και όταν διαφωνούμε αγαπητοί συνάδελφοι.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Τρικάλων παρουσίασε με επιχειρήματα πάρα πολλές αντιθέσεις με την κυβερνητική πολιτική υγείας, καθώς και διαφορετικές προτάσεις. Εσείς πως εννοείτε τη δημόσια διαβούλευση ; Πρέπει να συμφωνούμε για να συζητάμε; Διαβούλευση πάντως με τις απόψεις του ΠΙΣ και της Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας θα γίνει στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

 

Advertisement
Αρέσει σε %d bloggers: