ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ

Μια καλή έκθεση ιδεών παρουσίασε στις συναρμόδιες Επιτροπές της Βουλής ο συμπολίτης Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας. Εισηγήθηκε τη στρατηγική μετάβασης σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία και παρουσίασε τους άξονες πάνω στους οποίους θα δομηθεί το «πράσινο ενεργειακό μέλλον της χώρας» και θα καταρτιστεί το επικαιροποιημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Ο Υπουργός ανέλυσε τις κυβερνητικές απόψεις για να αντιμετωπιστούν τα αίτια και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, για τις πράσινες επενδύσεις που θα προωθήσουν τη μεγαλύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για την ανάπτυξη των μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, για την αναβάθμιση των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού. Επισήμανε τη σπουδαιότητα της Συμφωνίας των Παρισίων για την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου και την υπογραφή της από τον Μπάϊντεν. Παρουσίασε ακόμη μια ωραιοποιημένη εικόνα για τη διάχυση των πράσινων επενδύσεων στην ελληνική οικονομία και τα οφέλη της.

Όμως, μια καλή έκθεση ιδεών πρέπει να συνοδεύεται από τις μεθόδους με τις οποίες εφαρμόζονται οι επιθυμητοί στόχοι.

«Εκτός από την αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων τα σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας περιλαμβάνουν αύξηση έως και 80% της απώλειας αγροτικών καλλιεργειών, καθώς και έκθεση μέχρι και του 50% του πληθυσμού σε συνθήκες λειψυδρίας…» διαπιστώνουν οι 12 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις που αποφάσισαν να συνάψουν Συμμαχία για Κλιματικό Νόμο στην Ελλάδα που θα θωρακίζει τη χώρα από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. » Απαιτείται ένα τολμηρό νομικό κείμενο, κι όχι ένας διακηρυκτικού χαρακτήρα κλιματικός νόμος, που θα δεσμεύει τη χώρα σε εμπροσθοβαρή δράση με άμεσα εφαρμόσιμα φιλόδοξα μέτρα και πολιτικές, με στόχο τη διαμόρφωση μιας κλιματικά ουδέτερης και ανθεκτικής κοινωνίας» τονίζουν οι Οργανώσεις: WWF Ελλάς, Γιατροί του Κόσμου- Ελληνική Αντιπροσωπεία, Greenpeace, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Καλλιστώ, Meddasset, SolidarityNow, Νόμος και Φύση, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης.

Για τον κλιματικό νόμο, το περιεχόμενό του, τη διαβούλευση και τη κατάληξη σε συγκεκριμένους στόχους, μίλησαν στη Βουλή μετά τον πρωθυπουργό, η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛΛ, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του ΜΕΡΑ-25.

Στις ομιλίες επισημάνθηκε ιδιαίτερα οτι:

– πρέπει να προωθηθεί έμπρακτα η ενεργειακή δημοκρατία, να προχωρήσουν οι ενεργειακές κοινότητες – η κυκλική οικονομία – η εξοικονόμηση ενέργειας,  να αποδειχθεί η διάχυση των πράσινων επενδύσεων προς τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, προς τα νοικοκυριά, προς τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, προς τα δημόσια κτίρια (νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστήμια, χώρους πολιτισμού, μουσεία, δικαστήρια… )  

– το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ κατ΄οίκον πρέπει να χρηματοδοτεί  με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, να δοθούν μεγαλύτερες επιδοτήσεις στα χαμηλότερα εισοδήματα  

– η απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας  να γίνει με εναλλακτικό σχέδιο απασχόλησης,  παραγωγικού σχεδιασμού, δίκαιης  και βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής,

– η μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ  να γίνει με εθνικό και  περιφερειακό χωροταξικό σχεδιασμό της εγκατάστασής τους που δεν επιβαρύνει τη παραγωγική γη – τη κτηνοτροφία – την υγιεινή διατροφή – την αναζωογόνηση της υπαίθρου – τη βιοποικιλότητα – τις περιοχές φυσικού κάλλους – τα μονοπάτια – τον περιηγητικό τουρισμό…

– η ηλεκτροκίνηση των μαζικών μέσων μεταφοράς, των λεωφορείων  και  των ταξί, έχει απόλυτη προτεραιότητα

–  η επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου προς Αλβανία – Βόρεια Μακεδονία – Ηγουμενίτσα, είναι απολύτως αναγκαία

– για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας είναι απαραίτητη η κατασκευή όλων των μικρών φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών που συγκρατούν το νερό, καθώς και η υπογειοποίηση των αρδευτικών δικτύων, το στάγδην πότισμα…

– ειδικό σχέδιο πρέπει να υπάρξει για τον ενεργοβόρο τομέα της βιομηχανίας (σιδηροβιομηχανία, τσιμεντοβιομηχανία, επεξεργασία αλουμινίου – νικελίου…)

– οφείλουμε να επανεξετάσουμε την εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και το Αιγαίο

– το ΥΗΕ Μεσοχώρας πρέπει να αποδοθεί σύντομα σε λειτουργία με προώθηση όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων

Η Συμμαχία για τον Κλιματικό Νόμο έχει ανοίξει ήδη τη πλατφόρμα διαλόγου για τον κλιματικό νόμο. Τα Πολιτικά Κόμματα ασφαλώς θα διαμορφώσουν τις δικές τους θέσεις και τις προτάσεις τους για τις χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης – Ανθεκτικότητας και τα προγράμματα των Υπουργείων. Η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛΛ πρότεινε και συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής.

Η Κυβέρνηση οφείλει να αποδείξει ότι δεν αρκείται σε καλές εκθέσεις ιδεών για απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2028, για αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, για τη πράσινη μετάβαση και την  κλιματικά ουδέτερη οικονομία, αλλά ότι η τελική διαμόρφωση του κλιματικού νόμου θα εμπεριέχει όλο τον πλούτο των συγκεκριμένων δράσεων και χρηματοδοτήσεων που θα κατατεθούν.  

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ  ΣΑΚΗΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Advertisement
Posted in Uncategorized | Σχολιάστε

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΩΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΛΕΑΣΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ

Η Κυβέρνηση αποφάσισε πρώτα το άνοιγμα του τουρισμού και καθυστερημένα τον εμβολιασμό των κατοίκων στα Νησιά : πρώτα στα 32 πολύ μικρά (ολοκληρώθηκε ήδη στους Φούρνους, στο Μεγανήσι, στη Νίσυρο, στη Κίμωλο, στη Τήλο, στις Οινούσσες, στους Λειψούς, στη Χάλκη, στην Αμμουλιανή, στους Οθωνούς, στη Κάλαμο, στο Καστελλόριζο, στα Ψαρά, στην Ανάφη, στη Σίκινο, στο Αγαθονήσι, στη Γαύδο, στον Άγιο Ευστράτιο, στην Ερείκουσα, στη Θύμαινα, στη Τέλενδο, στη Θύμαινα, στο Μαθράκι, στα Τριζόνια, στον Καστό, στη Ψέριμο, στα Αντικύθηρα, στους Αρκούς, στο Γυαλί, στο Μαράθι, στους Αντίπαξους, στο Παλαιό Τρίκερι), στη συνέχεια ( μέχρι τα τέλη Μαϊου ) στα 36 Νησιά με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων και κατόπιν στα 19 μεγαλύτερα – πλήν της Κρήτης (Ρόδο, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Λέσβο, Χίο, Σύρο, Σάμο, Λήμνο, Νάξο, Σαντορίνη, Μύκονο, Πάρο, Αίγινα, Θάσο, Κάλυμνο).

Ο εμβολιασμός – όταν θα ολοκληρωθεί – ασφαλώς συμβάλλει στη μετατροπή των Νησιών μας σε ασφαλείς τουριστικούς προορισμούς. Δεν επαρκεί όμως. Δεν είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη που θωρακίζει, που πιστοποιεί την ασφάλεια, που δελεάζει ακόμη και χρονίως πάσχοντες τουρίστες όλων των ηλικιών. Απαιτείται και η επάρκεια – η στελέχωση – ο εξοπλισμός – η ποιότητα και αποτελεσματικότητα των Δομών  Υγείας στα Νησιά και τους άλλους διάσπαρτους τουριστικούς προορισμούς όλης της χώρας : των Κέντρων Υγείας, των Περιφερειακών Ιατρείων, των Κινητών Μονάδων,  των Νοσοκομείων και των Τμημάτων τους, για να παρέχονται συνολικά ικανοποιητικές υπηρεσίες πρόληψης – διαρκούς ιχνηλάτησης, υγειονομικής επιτήρησης – πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας – κλινικής και εργαστηριακής διερεύνησης – επείγουσας περίθαλψης – νοσηλείας – αποκατάστασης της υγείας. Απαιτείται ακόμη οργάνωση του ΕΚΑΒ και επαρκές σχέδιο διακομιδών  –  πλωτών, αεροδιακομιδών –  για τα επείγοντα  περιστατικά στα Νησιά που χρήζουν τριτοβάθμιας ή εξειδικευμένης αντιμετώπισης.

Για να προωθηθούν αυτές οι δράσεις που θα συμβάλλουν στη συνολική πιστοποίηση της χώρας μας ως ασφαλούς και ελκυστικού τουριστικού προορισμού ( εξαιρετικά σημαντικός εθνικός στόχος), χρειάζεται σχέδιο, ολοκληρωμένη παρέμβαση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση απο εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους (κρατικός προϋπολογισμός, Ταμείο Ανάκαμψης, Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, Πρόγραμμα » Η Ε.Ε. για την Υγεία», Πρόγραμμα » Ψηφιακή Ευρώπη και Υγεία»…)

Μέχρι τώρα, η Κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη παρέμβαση που να συμπληρώνει αυτά που ο Υπουργός Τουρισμού κ.Χάρης Θεοχάρης ανακοίνωσε ως » τείχος ασφαλείας με πέντε διαφορετικές ζώνες άμυνας» ( πρωτόκολλο εισόδου στη χώρα, λειτουργία συστήματος στοχευμένης δειγματοληψίας, πλέγμα ξενοδοχείων καραντίνας σε 35 σημεία, εφαρμογή των νέων πρωτόκολλων δραστηριοτήτων στον τουρισμό, επιτάχυνση των εμβολιασμών στην επικράτεια ). Άλλωστε, αυτά που δήλωνε ο κ.Θεοχάρης δεν έπεισαν τους έμπειρους δημοσιογράφους του BBC για την » άριστη διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας» και την ένταξη της Ελλάδας στη Βρετανική » πράσινη λίστα».

Πρέπει λοιπόν, έστω και τώρα, το Υπουργείο Υγείας να εκπονήσει :

– σχέδιο οργάνωσης μόνιμων και επαρκών Δομών Υγείας και στα πιο μικρά Νησιά ( όχι μόνον περιοδικές επισκέψεις ιατρικών κλιμακίων ), καθώς και σε όλες τις διάσπαρτες και δυσπρόσιτες τουριστικές περιοχές της χώρας με ενδιαφέρον για όλες τις μορφές τουρισμού

– άμεση και διαρκή προκήρυξη των αναγκαίων  θέσεων γιατρών, νοσηλευτών, εργαστηριακού και άλλου προσωπικού μόνιμων  λειτουργών του ΕΣΥ στις Δομές Υγείας (λαμβάνοντας υπόψη και τις ανάγκες της 24ωρης εφημέρευσης)

– θεσμοθέτηση ουσιαστικών κινήτρων ( οικονομικών, επιστημονικών, εξέλιξης, διαμονής… ) για τη προσέλκυση μόνιμων λειτουργών του ΕΣΥ στις άγονες θέσεις των Δομών Υγείας και στις άγονες ειδικότητες γιατρών του ΕΣΥ ( αναισθησιολογίας, εντατικολογίας… )

– σχέδιο οργάνωσης του ΕΚΑΒ για να αναλάβει το σύνολο των αναγκαίων διακομιδών.

Οι παρεμβάσεις αυτές έχουν κατεπείγοντα χαρακτήρα γιατί θα συμβάλλουν στην παγκόσμια εικόνα της Ελλάδας ως ασφαλούς και δελεαστικού τουριστικού προορισμού.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ  ΣΑΚΗΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ   

Posted in Uncategorized | Σχολιάστε

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ ΑΠΑΙΤΕΙ Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ – ΑΜΕΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ – ΑΣΤΟΧΟ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ «ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ή ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ»

Οι συχνές πια φυσικές καταστροφές συσχετίζονται όλο και πιο πολύ με τον βιασμό της φύσης και την κλιματική αλλαγή.

Ωστόσο, συγκεκριμένες βιβλικές καταστροφές και απώλειες ανθρώπων απο τις πρόσφατες πλημμύρες στη Καρδίτσα, στο Μουζάκι, στη περιοχή Αργιθέας, στις περιοχές  Σοφάδων – Παλαμά – Λεονταρίου – Φαρσάλων – Αγχιάλου – Αλμυρού, στα Μεγ. Καλύβια, στα χωριά του Δήμου Φαρκαδόνας ( Ζάρκο, Κεραμίδι, Πηνειάδα, Κλοκοτός, Νομή…), στα Νησιά του Ιονίου, στη Στερεά Ελλάδα και τις προηγούμενες ( Μάνδρα, Εύβοια… ), συσχετίζονται όχι μόνον με ακραία καιρικά φαινόμενα, με την ένταση του ΙΑΝΟΥ και την κλιματική αλλαγή, αλλά και με την πολιτική πρόληψη, με ανθρωπογενείς πολεοδομικές αυθαιρεσίες – εγκληματικές παραβάσεις, με τη διαχρονική απουσία ώριμων μικρών φραγμάτων – λιμνοδεξαμηνών – υπογειοποίησης αρδευτικών δικτύων – καθορισμού ανώτατης ποσότητας άρδευσης ανά καλλιέργεια – αντιπλημμυρικών υποδομών –  με την απουσία συγκεκριμένου και ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού σε κάθε γεωγραφική περιοχή της χώρας.

Τα Φράγματα Μουζακίου, Συκιάς, Πύλης, Νεοχωρίτη, Ληθαίου, Αγιονερίου, Συκεώνα Φαρσάλων… και βέβαια τα αντιπλημμυρικά έργα στους παραποτάμους του Πηνειού και στον Πάμισο – στη μπαζωμένη κοίτη του οποίου κτίστηκε το Κέντρο Υγείας Μουζακίου που κατέρρευσε, έπρεπε ήδη να έχουν γίνει καθώς υπάρχουν και οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων – ύδρευσης – άρδευσης – αντιπλημμυρικής προστασίας  και να έχει εγκαταληφθεί το ανεδαφικό φαραωνικό σχέδιο για Εκτροπή Αχελώου.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ και οι Φορείς της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης οφείλουν, έστω και τώρα, να παρέμβουν άμεσα σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τη σωστή – ολοκληρωμένη  διαχείριση των νερών σε κάθε λεκάνη απορροής – υδατικό διαμέρισμα και σε κάθε γεωγραφική περιοχή και να χρηματοδοτήσουν με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, όλα τα μικρά Φράγματα – όλα τα έργα αντιπλημμυρικών υποδομών που συμβάλλουν στην αειφόρο διαχείριση του υδάτινου δυναμικού.

Και βέβαια στις κυβερνητικές αποφάσεις για αποζημιώσεις των πληγέντων απο τον τυφώνα ΙΑΝΟ και τις πλημμύρες, δεν μπορεί να γίνονται εξώφθαλμες αδικίες και να αγνοούνται οι αγρότες – γεωργοί και κτηνοτρόφοι, ως επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα.

Επισημαίνουμε οτι  η Βουλή στη συνεδρίαση της Ολομέλειας,  πρέπει να εγκρίνει :

  • Έκτακτη οικονομική ενίσχυση – άμεση αποζημίωση των πληγέντων αγροτικών εκμεταλλεύσεων στο 100% της παραγωγής που παραδίδονταν κατά μέσο όρο τα 3 προηγούμενα έτη, απο το Υπουργείο Οικονομικών – με έκτακτη δαπάνη του αποθεματικού του κρατικού προυπολογισμού, για να ανταποκριθούν στις συνολικές ζημιές που είχαν και στην επανεκκίνηση της παραγωγής τους
  • αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών υποχρεώσεων για 3ετία και κατάργηση του ΕΝΦΙΑ  
  • ένταξη του Δήμου Φαρκαδόνας στους πληγέντες Δήμους έκτακτης ανάγκης
  • αναστολή πλειστηριασμών στις πληγείσες περιοχές
  • προστασία της εργασίας, απαγόρευση απολύσεων, στήριξη εργαζομένων και  επιχειρήσεων

Και μια σημαντική επισήμανση: το πρωθυπουργικό δίλλημα «καραντίνα ή αυτοπροστασία» είναι απαράδεκτο. Η ευθύνη της Πολιτείας για τη δημόσια υγεία – τη πρόληψη – τη θωράκιση του ΕΣΥ και για ολιστικό σχέδιο προάσπισης των πολιτών απο τους  τρομακτικούς  κινδύνους της πανδημίας δεν μπορεί να υποκατασταθεί με το ισοπεδωτικό μέτρο της καραντίνας ή μόνον με την ατομική ευθύνη που αρκετές  φορές αντικαθίσταται απο την ανεμελιά, την επιπολαιότητα, την αβάσταχτη ελαφρότητα αγνόησης των κινδύνων μεταδοτικότητας του κορονοϊού.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΚΗΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Posted in Uncategorized | Σχολιάστε

ΠΝΠ «ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΟΥ ΕΣΥ…» – ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 14/9/2020

Κρινόμαστε όλοι για την ανταπόκρισή μας σε πρωτόγνωρα και αφάνταστα δύσκολα καθήκοντα.

Η Κυβέρνηση κρίνεται κυρίως για την αποτελεσματικότητα των λύσεων που δίνει στα εκρηκτικά ζητήματα της πανδημίας  και των εφιαλτικών συνεπειών της, που υπάρχουν ταυτόχρονα :

  • με την επιθετικότητα της Τουρκίας
  • την ανθρωπιστική τραγωδία στη Μόρια

και τις δραματικές διαστάσεις του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος

  • τη τρομακτική ύφεση στην εθνική οικονομια, την ανεργία, τη φτώχεια, το κλείσιμο επιχειρήσεων, τις επιπτώσεις στις εργασιακές σχέσεις – τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα – τη παραγωγή – τον τουρισμό…

Εμείς  κρινόμαστε για τη τεκμηρίωση των εναλλακτικών προτάσεων που κάνουμε :

  • θωράκιση του ΕΣΥ με ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης – ποιοτικής ολοκλήρωσης, 5ετές σχέδιο μόνιμων προσλήψεων, ανάδειξη του ρόλου του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας – των Κέντρων Υγείας – των οικογενειακών γιατρών – των ΤΟΜΥ – των ΚΟΜΥ – των Τοπικών Δικτύων – της νοσηλείας στο σπίτι, οικονομική στήριξη των λειτουργών του ΕΣΥ, ένταξη στα ΒΑΕ, κίνητρα στελέχωσης στις άγονες περιοχές και τις άγονες ειδικότητες για καθολική κάλυψη αναγκών στο σύνολο της χώρας…
  • πρόγραμμα ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ – παραγωγική ανασυγκρότηση – δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη
  • μετατροπή της Ελλάδας σε Ασφαλή Τουριστικό Προορισμό
  • ασφαλές άνοιγμα των Σχολείων με σαφείς προδιαγραφές και 10 άμεσα μέτρα

Οι επείγουσες κυβερνητικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών του ΕΣΥ, δεν αντιστοιχούν στη συνειδητοποίηση των κινδύνων απο την ανοδική αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας, τη μεγάλη αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών ( 54 χθές έναντι 8 πριν τη χαλάρωση της επαγρύπνησης ), τη σύντομη εμφάνιση της γρίππης και λοιμώξεων απο άλλες ιώσεις, τη καθυστέρηση που διαπιστώνεται στη παραγωγή ασφαλών εμβολίων κατά του κορονοϊού.

  1. Γνωρίζατε την αναγκαιότητα των επαρκών διαγνωστικών ελέγχων σε όλες τις πύλες εισόδου στη χώρα, στους χώρους συνωστισμού και υπερμετάδοσης. Κι όμως. Αντί να υπάρχουν έγκαιρα, σε επάρκεια, διαγνωστικά τέστ, σε όλες τις Δομές του ΕΣΥ που να μπορούν να κάνουν ολοκληρωμένους ελέγχους στα Νοσοκομεία – στα Σχολεία – στα Προνοιακά Ιδρύματα – οίκους ευγηρίας – γηροκομεία, στους Καταυλισμούς προσφύγων και ΡΟΜΑ, στις Εκκλησιαστικές λειτουργίες, στα Αστυνομικά Τμήματα, στις Φυλακές…, επιτρέψατε να λείψουν αντιδραστήρια στο ΕΚΕΑ, να μην υπάρχουν μοριακοί αναλυτές σε πολλά Νοσοκομεία. Εμείς θεωρούμε οτι αποτύχατε στο καθήκον της μετατροπής της χώρας σε Ασφαλή Τουριστικό Προορισμό και διαπιστώνουμε με λύπη οτι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες θέτουν σε καραντίνα πολίτες που προέρχονται απο ελληνικά Νησιά. Διαγνωστικά τέστ έπρεπε και πρέπει να γίνουν σε όλους τους εκπαιδευτικούς – τους υγειονομικούς – τους εργαζόμενους στους χώρους συγχρωτισμού, με ευθύνη του ΕΟΔΥ και των Δημόσιων Εργαστηρίων κι όχι Ιδιωτικών Κέντρων που υπερεκμεταλλεύονται την ανάγκη ελέγχων.  
  2. Γνωρίζατε την αναγκαιότητα θωράκισης του ΕΣΥ.  Δεν την κάνατε. Στο άρθρο 8 της 1ης ΠΝΠ παρατείνετε την αξιοποίηση ιδιωτών γιατρών στα Δημόσια Νοσοκομεία για τη κάλυψη αναγκών αντιμετώπισης της πανδημίας, είτε στο τακτικό ώράριο λειτουργίας, είτε στην εφημερία. Αλλά, η αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνολικών καθηκόντων του ΕΣΥ  χρειάζεται και το επικουρικό ανθρώπινο δυναμικό και ασφαλώς σημαντική ενίσχυση απο μόνιμους δημόσιους λειτουργούς της υγείας, που όλοι διαπιστώνουν σημαντικά κενά.   Τώρα ανακάλυψε ο Πρωθυπουργός την αξία του μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ και ανακοίνωσε στη ΔΕΘ την αναγκαιότητα  4000 νέων θέσεων μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών, λοιπού προσωπικού. Κι όμως. Ακόμη και η εξαγγελία για  λειτουργία στα τέλη Δεκεμβρίου 1200 κλινών ΜΕΘ, απαιτούσε πιο έγκαιρη προκήρυξη προσλήψεων. Χρηματοδοτικές δυνατότητες υπάρχουν και απο εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
  3.  Γνωρίζατε τη σημασία της καθαριότητας για τη δημόσια υγεία και τη πρόληψη της διασποράς των ιώσεων. Κι όμως οι προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας για τα Σχολεία, είναι πολύ λιγότερες απο όσες χρειάζονται.
  4. Στη Διακομματική Επιτροπή Φαρμάκου της Βουλής που είχε συγκροτηθεί τη προηγούμενη περίοδο, είχαμε συζητήσει με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές – συλλόγους ασθενών, φαρμακοβιομηχανίες, πανεπιστημιακούς, φαρμακοποιούς -, τη χάραξη μιας μακρόχρονης εθνικής φαρμακευτικής πολιτικής που περιλάμβανε και τη μείωση του clowback στην εθνική φαρμακοβιομηχανία, στους εργαστηριακούς γιατρούς… Ακυρώσατε τη Διακομματική, μην ακυρώνετε τα μέτρα για τη προώθηση των φθηνών φαρμάκων – των καινοτόμων – των γενόσημων και τη δέσμευση για αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ.
  5. Οι 2 ΠΝΠ περιλαμβάνουν και αναγκαίες ρυθμίσεις με τις οποίες συμφωνούμε π.χ χρήση αντιβιοτικών. Δεν μεταβάλλουν όμως την γενική εικόνα οτι δεν ανταποκρίνονται στα σύνθετα καθήκοντα της δύσκολης περιόδου που διανύουμε, γιαυτό και καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο κύρωσής τους.
  6. Ευχόμαστε στην εκπαιδευτική κοινότητα ασφαλή και εποικοδομητική σχολική χρονιά, με επίγνωση των κινδύνων της πανδημίας και μετάβαση στα μέτρα ασφάλειας έστω και τώρα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΚΗΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Posted in Uncategorized | Σχολιάστε

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΗΓΕΜΟΝΙΑ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΩΡΙΑΣ – ΠΡΑΞΗΣ

Η έναρξη της φθινοπωρινής περιόδου βρίσκει τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ με  μια αιχμηρή επανεκκίνηση του προσυνεδριακού διαλόγου του και ενδιαφέρουσα αντιπαράθεση ιδεών για σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη φυσιογνωμία του και τις κρίσιμες επιλογές του,  σε μια πολύ δύσκολη περίοδο στην οποία είχε προγραμματική υπεροχή.

Η διαπίστωση αυτή οφείλεται στο αδιαμφισβήτητο πια γεγονός της χρησιμότητας του αποθέματος των 37 δις, αλλά και στη τεκμηρίωση προτάσεων: Συνέχεια

Posted in Uncategorized | Σχολιάστε