ΕΠΕΚΕ Υγείας

 

ΕΠΕΚΕ Υγείας
Τετάρτη 06 Δεκεμβρίου 2017

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Συνοπτικά πρακτικά συνεδρίασης

Στις 06/12/2017 πραγματοποιήθηκε στη Βουλή συνεδρίαση της ΕΠΕΚΕ Υγείας με θέματα:

  1. αναπτυξιακό Συνέδριο Δυτικής Αττικής και Υγεία
  2. ενημέρωση για τον προϋπολογισμό Υγείας 2018
  3. νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης
  1. Αναπτυξιακό Συνέδριο Δυτικής Αττικής και Υγεία

Αρχικά o βουλευτής Γιάννης Δέδες μίλησε για το αναπτυξιακό Συνέδριο Δυτικής Αττικής το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 15-17/12, και πρότεινε την αναβάθμιση  του Γενικού Νοσοκομείου Ελευσίνας Θριασίου με τη δημιουργία Κέντρου Τραύματος λόγω αυξημένης ροής τραύματος στη περιοχή.Στη συζήτηση τοποθετήθηκαν Διοικητής του Θριασίου Κ. Παλαιορούτης, η Διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ Ολγα Ιορδανίδου, ο Αναπληρωτής Διοικητής Γ. Αντύπας, ο Υπουργός Υγείας καθώς και βουλευτές και εκπρόσωποι του Τμήματος Υγείας. Ο Διοικητής του Νοσοκομείου, ανέφερε ότι το Θριάσιο έχει τις υποδομές και εξειδικευμένο προσωπικό καθώςκαι το Κέντρο Εγκαυμάτων «Λάτσειο». Η Διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ Όλγα Ιορδανίδου παρουσίασε συνοπτικά στις υπάρχουσες δομές της περιοχής (νοσοκομείο και Κέντρα Υγείας και Πρόβλεψη για ΤΟΜΥ) και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει θωρακο- αγγειο χειρουργική κλινική στο Θριάσιο. Επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν υποδομές αλλά μένουν ανεκμετάλλευτες λόγω έλλειψης προσωπικού.Ο Υπουργός Ανδρέας Ξανθός ανέφερε ότι ενόψει του συνεδρίου θα γίνουν κάποιες επεξεργασίες από την ΥΠΕ και το Υπουργείο με στόχο την αναβάθμιση συνολικά των υπηρεσιών της ΠΦΥ στην περιοχή και την δυνατότητα αξιοποίησης διαθέσιμων χώρων για τη στέγαση νέων. Επίσης ανέφερε ότι θα θεσμοθετηθεί επίσημα η λειτουργία του περιφερειακού ιατρείου της Μάντρας.

  1. Ενημέρωση για τον προϋπολογισμό Υγείας 2018 

Ο Υπουργός ανέφερε ότι στον Προϋπολογισμό του 2018 δεν έχουμε μείωση δαπανών στο Σύστημα Υγείας. Έχουμε σταθεροποιημένες δαπάνες υγείας, οι οποίες έχουν καθοριστεί από το Μεσοπρόθεσμο 2015-2018. Η αγοραστική δυνατότητα υπερκαλύπτεται από τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα των Νοσοκομείων και από την αύξηση της μεταβίβασης πόρων του ΕΟΠΥΥ προς το ΕΣΥ.Πρόσθεσε επίσης ότι θα δημιουργηθεί κοινή επιτροπή των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών, η οποία θα παρακολουθεί τα οικονομικά της Υγείας. Παρουσίασε συγκριτικά στοιχεία των προϋπολογισμών προηγούμενων ετών, στοιχεία σχετικά  με την αύξηση δαπανών για το φάρμακο και την αύξηση του κύκλου εργασιών του συστήματος.Ο συντονιστής της ΕΠΕΚΕ Σάκης Παπαδόπουλος τόνισε τη σημασία της παρέμβασης που γίνεται στην ΠΦΥ κι ότι η χρηματοδότηση γίνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

  1. Νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης 

α. Φάρμακο

Ο Υπουργός έκανε μια ενημέρωση σχετικά με το σχέδιο νόμου με τίτλο με τίτλο: «Αξιολόγηση και ΑποζημίωσηΦαρμακευτικών Προϊόντων Ανθρώπινης Χρήσης και άλλες διατάξεις»το οποίο θα ψηφιστεί τον Ιανουάριο και εισάγει ένα συνεχές Αξιολόγηση –Διαπραγμάτευση–Πρωτόκολλα.

β. Υπουργική Απόφαση για κρίσεις ιατρών, η οποία θα τεθεί σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες 

γ. Πολυτροπολογία, η οποία θα περιλαμβάνει αναγκαίες παρατάσεις

 

 

debate1

Μεταξύ Σάκη Παπαδόπουλου ΕΠΕΚΕ Υγείας ΣΥΡΙΖΑ και Βασίλη Οικονόμου Τομεάρχη Υγείας Ν.Δ

5

 

ΕΠΕΚΕ Υγείας

Τρίτη 04 Ιουλίου 2017

Συνοπτικά πρακτικά συνεδρίασης

PAN_687

Στις 04/07/2017 πραγματοποιήθηκε στη Βουλή συνεδρίαση της ΕΠΕΚΕ Υγείας με θέμα τις επικείμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες (μεταρρύθμιση της ΠΦΥ, επείγουσες ρυθμίσεις κτλ).

Αρχικά ο Αναπληρωτής Γραμματέας της ΠΦΥ, Σταμάτης Βαρδαρός μίλησε για το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ. Συγκεκριμένα ανέφερε πως θα βγει σύντομα προκήρυξη για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ όπου οι υποψήφιοι θα έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν έως και 5 περιοχές. Ο αριθμός θέσεων της προκήρυξης είναι: 1300 ιατροί (1000 οικογενειακοί και 300 παιδίατροι), 478 νοσηλευτές, 478 επισκέπτες υγείας, 239 κοινωνικοί λειτουργοί και 478 διοικητικοί. Επίσης θα πραγματοποιηθούν 400 μόνιμες προσλήψεις στην πρωτοβάθμια περίθαλψη για την κάλυψη αναγκών κυρίως σε μεγάλα αστικά κέντρα. Αρχές Σεπτέμβρη θα δημιουργηθούν οι πρώτες δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης (περίπου 30) και μέσα στον Οκτώβρη θα υπάρξουν άλλα 2 κύματα. Μόνο οι πρώτες δομές θα στεγαστούν σε δημόσια κτίρια και οι επόμενες σε μισθωμένα και δεν προβλέπεται αποκατάσταση παλιών κτιρίων αλλά μόνο συντηρήσεις ελαφριάς μορφής. Επίσης ανέφερε πως ολοκληρώθηκε ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος, πως η κατ’ οίκον αιμοληψία έχει ενσωματωθεί και πως πραγματοποιήθηκε κοινή υπουργική απόφαση για τον καθορισμό των αποδοχών και των προσόντων των υποψηφίων.

Στη συνέχεια μίλησε ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος είπε πως οι μεταρρυθμίσεις στην ΠΦΥ δημιουργούν ένα μέτωπο κοινωνικό και πολιτικό. Τόνισε πως πρέπει να δώσουμε συγκροτημένη πολιτική μάχη και να περάσουμε το μήνυμα πως η κυβέρνηση θέλει να καλύψει με ισότιμο και καθολικό τρόπο τον πληθυσμό. Επίσης να ξεκαθαρίσουμε πως στόχος είναι η αναβάθμιση των πρωτοβάθμιων δομών . Όσον αφορά τη χρηματοδότηση είπε πως θα γίνει από το Υπουργείο Οικονομίας και πως 1η φορά δεν θα υπάρξουν ομάδες διαχείρισης έργου, σύμβουλοι κτλ. Το νέο μοντέλο οργάνωσης λειτουργίας των υγειονομικών περιφερειών προβλέπει κεντρική υπηρεσία υγειονομικής περιφέρειας και Διεύθυνση πρωτοβάθμιας φροντίδας καθώς και Διεύθυνση ψυχικής υγείας. Σχετικά με τη χωροταξία των ΥΠΕ θα υπάρχει αλλαγή και προβλέπονται 9 ΥΠΕ το οποίο θα ήταν καλό να συμπεριληφθεί σε αυτό το νομοσχέδιο. Πρόσθεσε επίσης πως θα υπάρξει νέο νομοσχέδιο που θα αφορά θέματα θεσμικής αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ.

Στη συνέχεια της συνεδρίασης έγινε ενημέρωση από τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, σχετικά με το νομοσχέδιο “ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ”.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε αναφορά και στο θέμα της υπερκοστολόγησης των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων του Μάριου Σαλμά όπου ο βουλευτής και μέλος της εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία Ανδρέας Μιχαηλίδης τόνισε πως η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε δεν πληρεί τις προδιαγραφές της κατασκευάστριας εταιρίας και πως δεν επρόκειτο για μια απλή υπερτιμολόγηση διαγνωστικής μεθόδου. Ο Πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία,  Αντώνης Μπαλωμενάκης, πρότεινε να προγραμματιστεί μια ενημέρωση της ΕΠΕΚΕ Υγείας από την εξεταστική επιτροπή και να εξεταστεί το ενδεχόμενο να αγοράσουμε το Ντυνάν.

Ο βουλευτής και Κ.Ε Χρήστος Μαντάς τόνισε τη σημασία να πραγματοποιηθεί μελέτη α) σχετικά με τις ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό σε βάθος 10ετίας και β) σχετικά με τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό των νοσοκομείων. Μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης της επιτελικής δομής στο επίπεδο του Υπουργείου. Επίσης πρότεινε να γίνει ειδική συνέντευξη που θα αφορά το κομμάτι των ανασφάλιστων. Τέλος, έθεσε το θέμα για το πώς θα κάνουμε το νέο σύστημα Υγείας πιο ελκτικό έτσι ώστε οι πολίτες να στραφούν και να δείξουν εμπιστοσύνη στους οικογενειακούς ιατρούς.

Ο Συντονιστής της ΕΠΕΚΕ Υγείας, Σάκης Παπαδόπουλος, ανέφερε πως μάχη πολιτικά θα δοθεί στο κομμάτι της Παιδείας. Όσον αφορά την Υγεία ανέφερε πως η ΝΔ υποστηρίζει ότι σοβιετικοποιούμε το σύστημα κι ότι υποκαθιστούμε το ρόλο της ιδιωτικής ιατρικής.  Τόνισε τη σημασία της ποιότητας των ιατρικών υπηρεσιών στις πρωτοβάθμιες δομές και την αναβάθμιση των κέντρων υγείας και των ΚΕΠΥ.

Κλείνοντας τη συνεδρίαση ο Υπουργός τόνισε πως στόχος δεν είναι η αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων αλλά η ισότιμη και η καθολική κάλυψη του πληθυσμού. Επίσης μίλησε για τη σημασία της σωστής εκπαίδευσης των ιατρών. Πρόσθεσε πως θα γίνει σταδιακή ανανέωση του εξοπλισμού μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας επενδύσεων. Επίσης αναφέρθηκε και στο επικοινωνιακό κομμάτι και ανέφερε πως θα πραγματοποιηθεί διαφήμιση της μεταρρύθμισης με budget 280.000 ευρώ.

ΕΠΕΚΕ Υγείας

Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Συνοπτικά πρακτικά συνεδρίασης

Στις 02/05/2017 πραγματοποιήθηκε στη Βουλή συνεδρίαση της ΕΠΕΚΕ Υγείας με θέμα το νομοσχέδιο «Ίδρυση της Εθνικής ΚεντρικήςΑρχής Προμηθειών Υγείας για την Κεντρικοποίηση Προμηθειών των εποπτευόμενων από το Υπουργείο Υγείας Φορέων».

Αρχικά ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Πολάκης έκανε μια συνοπτική παρουσίαση των διατάξεων του νομοσχεδίου όπου μίλησε για το σκοπό, τις αρμοδιότητες  και το πεδίο εφαρμογής της ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (Ε.Κ.Α.Π.Υ.). Σημαντικό σημείο είναι ότι τίθενται κανόνες και ενιαίο πλαίσιο σχετικά με τη διαδικασία προμηθειών και αντιμετωπίζεται η προηγούμενη κατάσταση, στην οποία γίνονταν διαγωνισμοί με διαφορετικούς όρους, το κάθε νοσοκομείο έκανε ότι ήθελε αναπαράγοντας πελατειακές σχέσεις.

Άλλα σημεία που αναφέρθηκαν ήταν το αντικείμενο συμβάσεων προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών, το μητρώο προμηθειών, ο προγραμματισμός των κατ’ έτος κεντρικών προμηθειών προϊόντων καιυπηρεσιών που διεξάγονται από την Ε.Κ.Α.Π.Υ., η διενέργεια διαγωνισμών, το διοικητικό συμβούλιο και οι αρμοδιότητες του, η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού Κεντρικοποιημένων Προμηθειών (Ε.Σ.Σ.Κ.Π) κτλ.

Ακολούθησαν ερωτήσεις και παρατηρήσεις από τους παρευρισκόμενους βουλευτές και συνεργάτες. Συγκεκριμένα ο Συντονιστής της ΕΠΕΚΕ Σ. Παπαδόπουλος ρώτησε ποια θα είναι η διαφορά της νέας κατάστασης που προβλέπει το νομοσχέδιο από τη σημερινή. Ο Ν. Ηγουμενίδης εξέφρασε το προβληματισμό, ότι ο διαγωνισμός μπορεί να καταλήξει σε μονοπώλιο και τόνισε τη σημασία καταγραφής των υλικών ώστε να γίνει έλεγχος ποιότητας. Ο Ι. Δέδεςμίλησε για την επίτευξη της πιο κερδοφόρας και συμφέρουσας τιμής και τόνισε πως αυτή δε θα πρέπει να είναι η φθηνότερη. Ο Χ. Μαντάς σημείωσε ότι ενδέχεται να υπάρξει σύγκρουση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Επίσης είπε πως η υλοποίηση του νομοσχεδίου είναι το κρίσιμο ερώτημα και διερωτήθηκε αν μπορούν να μπλοκάρουν τα «καλά προϊόντα». Τέλος πρότεινε να έχουμε χάρτη προμηθευτών κι έκανε διευκρινιστικές ερωτήσεις που αφορούν τη συγκρότηση της  ΕΚΑΠΥ και την κάλυψη των θέσεων εργασίας. Η Χ. Ματσούκα μίλησε για τις καινοτομίες του νομοσχεδίου όπως η Ηλεκτρονική Πλατφόρμα, η τήρηση ηλεκτρονικού αρχείου και η  διαχείριση των αποθεμάτων,  και ρώτησε πώς θα επιτευχθεί η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας.  Η Χ. Νικολάου τόνισε πως θα πρέπει να νοσοκομεία να ενημερωθούν ότι οι διαγωνισμοί του 2015 θα συνεχιστούν.

 

ΕΠΕΚΕ Υγείας

Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Συνοπτικά πρακτικά συνεδρίασης

Στις 20/04/2017 πραγματοποιήθηκε στη Βουλή συνεδρίαση της ΕΠΕΚΕ Υγείας με θέμα την Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Αρχικά ο Αναπληρωτής Γραμματέας της ΠΦΥ, Σταμάτης Βαρδαρός έκανε μια συνοπτική παρουσίαση των διατάξεων του νομοσχεδίου, που θα βρίσκεται μέχρι την Τρίτη 02 Μαΐου αναρτημένο σε δημόσια διαβούλευση.

Στη συνέχεια μίλησε ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα δημιουργίας δημόσιου συστήματος υγείας με επίκεντρο την πρωτοβάθμια φροντίδα, το οποίο  έρχεται σε αντίθεση με το υπάρχον σύστημα που έχει νοσοκομειακό χαρακτήρα. Το νέο νομοσχέδιο  διευρύνει τον δημόσιο χώρο και προβλέπει τη δημιουργία αποκεντρωμένων δομών, που θα είναι σημεία πρώτης επαφής και θα εξασφαλίζουν την εγγύτητα με τον πολίτη. Πρόσθεσε πως το νομοσχέδιο δεν είναι εργαλείο λιτότητας αλλά ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας προς τον ασθενή. Χρησιμοποιεί μια νέα προσέγγιση, υιοθετεί μια λογική δικτύωσης με άλλες δομές και προβλέπει διαδικασίες αξιολόγησης. Επίσης ανέφερε τις προκλήσεις του νομοσχεδίου, όπως η καθολική κάλυψη του πληθυσμού, η πιθανότητα ύπαρξης αντιδράσεων από τον ιδιωτικό τομέα και η προσέλκυση νέων ιατρών. Όσον αφορά τους ιατρούς τόνισε πως θα πρέπει αφενός να τους πείσουμεγια τη βιωσιμότητα του νομοσχεδίου και αφετέρου νατους προσφέρουμε ικανοποιητικό πακέτο αποδοχών. Τέλος μίλησε για το ζήτημα της χρηματοδότησης του σχεδίου και το στόχο του Υπουργείου να αναλάβουμε σταδιακά από κρατικούς πόρους το κόστος των δομών σε μια τετραετία.

Σύντομη παρέμβαση έγινε επίσης από τον Γενικό Γραμματέα Υγείας Γιώργο Γιαννόπουλο και τον Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Τάκη Γεωργακόπουλο.

Στη συνέχεια της συνεδρίασης ακολούθησε συζήτηση, κατά την οποία οι παρευρισκόμενοι βουλευτές καθώς και μέλη του Τμήματος Υγείας που συμμετείχαν στη συνεδρίαση, έκαναν ερωτήσεις και τοποθετήσεις σχετικά με το νομοσχέδιο. Αναδείχθηκαν και άλλα θέματα όπως της εκπαίδευσης στα πανεπιστήμια και τη σημασία να ανοίξει η συζήτηση και να ζητηθεί στήριξη από πανεπιστήμια που κάνουν εξαιρετική δουλειά σε αυτήν την κατεύθυνση, τα οποία δεν έχουν μέχρι τώρα εμπλακεί θεσμικά.

Ο βουλευτής και Κ.Ε Χρήστος Μαντάς τόνισε τη σημασία να καταρτιστεί ένα οργανόγραμμα (επιχειρησιακό σχέδιο) και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να αναδειχθεί η σημασία αυτής της μεταρρύθμισης: Πρότεινε ειδική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με θέμα την παρουσίαση του νομοσχεδίου και της μεταρρύθμισης, (ο Υπουργός πρότεινε και την ειδική συνεδρίαση Υπουργικού Συμβουλίου για το ίδιο θέμα), παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες των βουλευτών τοπικά, του Κόμματος και του Τμήματος Υγείας. Πρέπει να αποτυπώνεται το τι έχουμε τώρα στην ΠΦΥ και θα έχουμε μετά τη μεταρρύθμιση ώστε να γίνεται κατανοητή η σημασία της.

Επίσης αποφασίστηκε να συγκεντρωθούν τυχόν παρατηρήσεις βουλευτών και συνεργατών επί των διατάξεων του νομοσχεδίου και να σταλούν στο Υπουργείο, το οποία θα λάβει υπόψη του (μαζί και με τα σχόλια της διαβούλευσης) στην τελική διατύπωση του νομοσχεδίου.

Ο Συντονιστής της ΕΠΕΚΕ Υγείας τόνισε την αναγκαιότητα να συνδυαστεί η οργάνωση των Τ.ο.Μ.Υ. με την αναβάθμιση των μονάδων του Π.Ε.Δ.Υ.  (μετονομάζονται  σε Κέντρα Υγείας και έχουν ρόλο  Μονάδων Αναφοράς της ΠΦΥ) καθώς και με την οργάνωση Αυτοτελών ΤΕΠ στα Περιφερειακά και Νομαρχιακά Νοσοκομεία κι έχουν άνω των 150 κλίνες.

Ο συνολικός σχεδιασμός μεταρρυθμίσεων στην Υγεία να υπηρετεί και την πρόληψη των παθήσεων  – την  ολιστική αντίληψη για την Υγεία ως πλήρη σωματική – ψυχική – κοινωνική ευεξία– κι ένα ποιοτικό σύστημα αναβάθμισης της περίθαλψης, ειδικά της επείγουσας.

Κλείνοντας τη συνεδρίαση ο Υπουργός μίλησε για τη σημασία της σωστής εκπαίδευσης των ιατρών και για την ανάγκη πειθούς των ελεύθερων επαγγελματιών ότι δεν απειλούνται με την μεταρρύθμιση κι ότι το νομοσχέδιο θα έχει θετική δημοσιονομική απόδοση. Μίλησε επίσης για την Οδοντιατρική φροντίδα και πρότεινε τη δημιουργία σχεδίου αξιοποίησης των οδοντιάτρων όπου θα δίνεται έμφαση στην πρόληψη. Τέλος ανέφερε ότι θα υπάρχουν συγκρούσεις  με συμφέροντα γι’ αυτό και χρειάζεται μια ισχυρή πολιτική στήριξη.

Advertisement